HERCEG: Aktualizirao sam potrebu izmjena Zakona o pripadnosti prihoda

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, nakon današnjeg sastanka federalnih i županijskih dužnosnika posvećenog mjerama za suzbijanje posljedica pandemije, izjavio je da je takav susret bio nužan, između ostalog zbog složenosti i specifičnosti stanja u županijama, među kojima je i u HNŽ.

Ističući specifičnost epidemiološke zbilje na tom području, naveo je i da je sastanak poslužio za razmjenu iskustava u Federaciji BiH te o tome kako više razine vlasti, u ovom slučaju Federacija BiH, mogu pomoći u očuvanju radnih mjesta i proračunske stabilnosti, a posebno očuvanju zdravlja i života građana.

Herceg je potvrdio da je razgovarano o pripremama proračuna za iduću godinu, kada je on aktualizirao zahtjev za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nepravičnog po njegovim riječima, čija je nepravičnost posebno izražena u uvjetima pandemije.

Herceg je također kazao kako je teret pandemijske krize pao najviše na županijske i federalnu razinu, kao i da sve županije nisu jednako pogođeni ovom krizom.

Premijer HNŽ je pohvalio odnos federalne razine vlasti prema županijama, što se očituje i u raspodjeli novca čiji je izvor Međunarodni monetarni fond, ali i naglasio da do konca godine očekuje snažniju podršku federalne razine.

Na krizu treba dati koordiniran odgovor, treba se dogovarati, poručio je Herceg povodom današnjeg sastanka.

Osim s njim i premijerima još osam županija te predstavnikom Zapadnohercegovačke županije na današnjem sastanku su razgovarali federalni premijer Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez./Fena/HMS/