Nedjelja, 14 travnja, 2024

Hennessey: Rekonstrukcija vladajuće koalicije nije neuobičajena europska praksa

Must Read

Nakon što je u Bosni i Hercegovini krenula rekonstrukcija vlada poslije usvajanja državnog budžeta protiv kojeg je glasala jedna stranka iz vladajuće koalicije (SDA) međunarodna zajednica slaže se da ukoliko i bude formirana nova koalicijska vlada ona treba nastaviti voditi BiH ka europskim integracijama.

Šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey za Fenu kaže da rekonstrukcija vladajuće koalicije nije neuobičajena za europske zemlje, ali da je osnovna briga Vijeća Europe da li će se nastaviti raditi na putu europskih integracija onako kako se do sada to činilo, pa čak i u razdoblju kada je BiH imala vladu u “tehničkom mandatu”.

“Važno je da se završi implementacija presude ‘Sejdić i Finci protiv BiH’, da se usvoje svi potrebni zakoni za integracijski proces BiH, kao i da se taj proces odvija u skladu s demokratskim principima”, kaže Hennessey.

Dodaje i da je formiranje koalicije matematički proces proizišao iz izbornih rezultata zbog čega se vladajuće koalicije u skladu s tim mogu mijenjati.

Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Fletcher Burton također u izjavi za Fenu naglašava da je važan ishod koalicijskih promjena te da li će se cjelokupni proces odvijati u skladu s demokratskim principima i ustavnim načelima.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey prethodno je izjavio novinarima da posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije da odlučuje ko će biti u vladi na bilo kojem nivou u BiH, jedini interes međunarodne zajednice je da vidi stabilnu i efikasnu vladu na svim razinama.

Dodao je i da vlada treba biti u mogućnosti da napravi značajne korake za BiH na njenom putu ka zajedničkom cilju, a to su integracije u Europsku uniju i NATO.

Nakon što Stranka demokratske akcije (SDA) nije prihvatila predloženi proračun državnih institucija uslijedila je sveobuhvatna rekonstrukcija vlada u županijama u kojima su vlast činile stranke potpisnice Platforme, a to su osim SDA, SDPBiH, NS Radom za boljitak i HSPBiH, a razgovara se i o rekonstrukcijama na ostalim razinama.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -