Published On: Tue, Aug 13th, 2013

Hennessey: Povratnici u cijeloj BiH su trpjeli dovoljno dugo

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey boravila je nedavno u Prijedoru kako bi u objektu logora Omarska položila vijenac i odala počast logorašima stradalim u ovom koncentracijskom logoru.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Prijedora Markom Pavićem, Hennessey je iskazala zadovoljstvo što gradonačelnik ne želi biti prepreka izgradnji odgovarajućeg spomen obilježja civilnim žrtvama iz njegovog grada, koje bi služilo za sjećanja i obrazovanje.

-Nadam se da će sve zajednice koje žive u gradu sudjelovati u dijalogu o spomen obilježju i da će njihovi predstavnici u Skupštini grada učiniti pravu stvar – izjavila je Hennessey.

Također, izrazila je očekivanje da će Investicijski forum bh.. dijaspore održan u Prijedoru 11. i 12. augusta dodatno ohrabriti građane BiH u inozemstvu da se uključe u ekonomski i socijalni razvoj domovine, kao iu njenu europsku integraciju.

-Povratnici u cijeloj BiH, trpjeli su dovoljno dugo. Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma poziva sve relevantne organe da se uključe u nastojanju da se stvori okruženje bez diskriminacije, zastrašivanja ili uznemiravanja, u kom se ljudi mogu slobodno vratiti živjeti u svojim predratnim domovima i izgraditi uspješne živote za svoju obitelj, bilo da su u Prijedoru, Zvorniku, Posavini ili Sarajevu – navela je Hennessey, saopćeno je iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

FENA