Published On: Ned, kol 25th, 2019

HEMON: “SAD bi mogle doživjeti sudbinu BiH”

Hemon je ocijenio da bi ono moglo dovesti do podjele Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom da ga današnja Amerika etnički podsjeća na njegovu rodnu zemlju.

“Bavim se imaginacijom – savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj dio Sjedinjenih Država postaje nezavisan”, rekao je Hemon koji je proteklih dana boravio u u Sarajevu.

U intervjuu za Reuters, on je rekao da nije siguran da li bi ta mogućnost mogla da se pojavi tokom njegovog života, ali da mu djeluje kao realan scenarij u nekom trenutku.

“To je budućnost Amerike”, rekao je Hemon (55) na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

“Ovaj nefunkcionalni politički sistem blokirat će samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, kao što je slučaj u Bosni”, rekao je.

Hemon je sugerirao da bi sve veći socijalni politički razdori u SAD mogli pokrenuti separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne da revidiraju političku kartu Amerike, kao i da se ni oružani sukob ne mogu isključiti.

On je konstatirao da je moguće da Kalifornija “kaže da će se brinuti za sebe i neće davati novac Alabami i Louisiani”, ako te države pokušaju spriječiti abortus ili konzumiranje kanabisa u Kaliforniji, i dodao da bi Trumpova retorika, za koju je rekao da je puna “rasističkog naboja”, snosila dio odgovornosti za to.

“Nikome ne bih poželio Trumpa, ali zbog njega je postalo očigledno da su bijela nadmoć, netrpeljivost i patrijarhat suštinski i ogroman dio SAD”, zaključio je naš pisac.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare