Published On: Sun, Apr 2nd, 2017

HDZ-ov KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA TVRDI: ‘Iza kandidature Brune Esih stoji Tomislav Karamarko’

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet rekao je u nedjelju kako će HDZ biti pobjednik lokalnih izbora istaknuvši da je kao ratnik, liječnik i znanstvenik vodio različite timove, a sada se želi brinuti za Zagreb.

“HDZ će biti pobjednik ovih izbora. Vjerujem u  sebe, vjerujem u HDZ i naše birače. To su pokazali zadnji predsjednički i parlamentarni izbori”, naglasio je Prgomet u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2.

Upitan o rezultatima anketa koje mu ne daju veliku šansu za pobjedu na zagrebačkog gradonačelnika, odgovorio je kako bi, da ankete ‘kroje’ izborne rezultate, Hillary Clinton bila američka predsjednica, Velika Britanije bi bila u EU, a predsjednik Hrvatske bio bi Ivo Josipović.

Smatra da je politički integritet jedna od njegovih najvećih vrijednosti. Podsjetio je da je voljom članova stranke bio izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka temeljem svog političkog programa, a  kada je vidio da ne može ostvariti svoju politiku mogao je “staviti prst u uho i čekati svoje mjesto u Saboru”. Umjesto toga izašao je iz stranke jer se nije mogao složiti s Karamarkovom politikom te naveo da je jasan politički integritet jedna od njegovih vrijednosti.

Rekao NE Tomislavu Karamarku

Na prigovore da nema nema iskustva u rukovođenju podsjetio je da je, uz ostalo, tijekom rata vodio sanitet za ljude koliko ih ima u gardijskoj brigadi, a potom i za područje koje je pokrivalo 30.000 ljudi. “Znam raditi s ljudima, znam voditi timove i donositi odluke”, naglasio je..

Upitan o kandidaturi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu rekao je kako je ona njegov protukandidat kao i svi drugi kandidati, poručivši kako iza njezine kandidature unutar HDZ-a stoji bivši predsjednik Karamarko i njegova politička platforma kojoj je prije dvije godine rekao jasno – ne.

“Ta politička platforma se pokazala neuspješnom po HDZ i državu”, istaknuo je.

Vezano uz podršku Bruni Esih člana Predsjedništa HDZ-a Zlatka Hasanbegovića, odgovorio je kako to nije problem za stranku, ali da bi stranačka kolegijalnost, kada je stranka izabrala svog kandidata, trebala postojati.

“Žao mi je što Hasanbegović nije pokazao tu hrabrost kada je njegova generacija odlazila ratovati, a naslikavao se s posuđenim braniteljskim kapama po sunčanoj obali”, rekao je. Smatra da se tu pokušava nametnuti jedna paradigma domoljublja, a za razliku od nje ona druga, koja je bila praktički dokazana, je manje vrijedna. Prgomet nije želio komentirati upit hoće li Hasanbegović biti kažnjen zbog svog ponašanja rekavši da će o tome odlučiti stranačko Predsjedništvo.

Želim dječju bolnicu u Novom Zagrebu i Terme Zagreb

Prgomet je kao jednu od kapitalnih investicija za Grad Zagreb najavio gradnju dječje bolnice u Novom Zagrebu na području zagrebačkog Velesajma koji sada nije dovoljno iskorišten. Upozorio je i na sadašnje velike probleme za pacijente i struku u Dječjoj bolnici u Klaićevoj pri čemu nova dječja bolnica mora dobiti najbolje što danas hrvatska pedijatrija nudi. Prgomet je najavio i da je to projekt koji će biti usuglašen s Vladom i koji će biti proveden uz pomoć EU fondova.

Poručio je i da Sveučilišna bolnica u Blatu, nažalost, nikada neće biti pretvorena u bolnicu jer infrastruktura građena za nju više ne odgovara bolničkim standardima. Tamo planirano konačno pokrenuti projekt Terme Zagreb, a preostali prostor iskoristiti ili za potrebe vlade ili druge institucije, dodao je. Prgomet je najavio i da će se založiti za gradnju dječjeg vrtića u Sv. Klari i mostova preko Save.

Na pitanje što bi promijenio u zagrebačkom proračunu upozorio je na problem nepovlačenja sredstava iz EU. Upozorio je i da Zagrebu u ovom trenutku stoji na raspolaganju 700 milijuna kuna što je deset posto proračuna. Najavio je i da će se založiti za smanjenje prireza i nameta malim poduzetnicima.

“Do kraja mandata smanjit ćemo prireze na 15 posto”, rekao je.

Upitan o zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću koji je prepisao velik dio svog diplomskog rada odgovorio je kako da on to napravi “ne bi imao dilema” oko toga kakva bi mu bila politička karijera, a ostalo, kaže, prepušta drugima.

Kad se tresao General Motors, Obama je reagirao

Vezano uz probleme oko Agrokora rekao je podsjetio je i da je kada se tresao General Motors reagirao američki predsjednik Barack Obama, a reagirala bi i njemačka kancelarka Angela Merkel kada bi njemačke tvrtke imale problem.

“Važno je da ljudi sačuvaju radna mjesta i da se sačuva veliki nacionalni koncern”, rekao je.

Na pitanje kako komentira potpisivanje Deklaracije o zajedničkom jeziku, Prgomet je kazao da je hrvatski jezik službeni jezik EU, i točka.