Published On: Čet, stu 10th, 2022

HAŠKI SUD: Stari most bio je legitiman vojni cilj, ne postoje dokazi da ga je srušio HVO

Prije 29 godina, odnosno 9. 11. 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Do danas, zapravo, nije jasno tko ga je srušio. Obnovljen je 2004. a na listu UNESCO-ove kulturne baštine upisan je 2005.godine. Na toj listi nije bio 1993. godine kako to vole „podmetnuti” mahom bošnjački mediji u BiH.

Dugi niz godina bošnjačka medijska i politička javnost ponavlja mantru kako su snage HVO-a u Mostaru srušile Stari most, izgrađen koncem 16. stoljeća. Ta ista javnost se voli pozivati na presude Haaškog tribunala, pa tim povodom objavljujemo i podsjetnik na pravomoćnu, drugostupanjsku, presudu hercegbosanskoj šestorci, odnosno, generalu Slobodanu Praljku, koji je oslobođen kaznene odgovornosti za rušenje Starog mosta, piše Dnevnik.ba.

„Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudca Pocara, konstatira da je Stari most u vrijeme napada predstavljao vojni cilj, da se stoga njegovim razaranjem mogla ostvariti definitivna vojna prednost, te da se stoga to razaranje samo po sebi ne može smatrati bezobzirnim razaranjem koje nije opravdano vojnom nuždom”, navedeno je u sažetku pravomoćne presude hercegbosanskoj šestorci pred Tribunalom.

Navedeno je i kako traženi element kaznenog djelo nije ispunjen te da se navodi u odnosi na generala Slobodana Praljka poništavaju, odnosno, da je riječ o „legitimnom vojnom cilju”. Također, u trenutku kada je srušen, Stari most nije bio uvršten na listu kulturne baštine UNESCO-a. Haaško tužiteljstvo je rušenje Starog mosta obuhvatilo u optužnici protiv Jadranka Prlića i drugih u okviru dijelova koji su se odnosili na uništavanja vjerskih objekata, odnosno, džamija.

Pravomoćnom presudom u predmetu Prlić i drugih Haaški tribunal utvrdio je kako je Stari most bio od ključnog značaja za Armiju RBiH odnosno djelovanje njenih postrojbi na liniji fronta – evakuacije, upućivanje ljudstva, namirnica i vojne opreme i da ga je Armija RBiH koristila u te svrhe.

„Vijeće je utvrdilo i da je Oružanim snagama HVO-a bilo u vojnom interesu da se most uništi, budući da je njegovo uništenje praktički u potpunosti onemogućavalo dalje snabdijevanje jedinica ABiH s vojne točke gledišta, rušenje Starog mosta 9. studenog 1993. je imalo za posljedicu presijecanje glavne preostale linije opskrbe za vojnike ABiH koji su se nalazili u muslimanskoj enklavi na desnoj obali. Osim toga, pokazalo se da je u vrijeme događaja zapovjedništvo HVO-a znalo da ABiH koristi most u te svrhe”, navedeno je u prvostupanjskoj presudi.

Također, navedeno je i kako „ rušenjem Starog mosta stanovnici muslimanske enklave na desnoj obali Neretve također su bili osuđeni na gotovo potpunu izolaciju. Zbog čega je presudilo da se radi o razaranju koje nije opravdano vojnom nuždom te utvrdilo da je time počinjen ratni zločin povrede ratnog prava i običaj ratovanja, opsežnog razaranja koje nje opravdano”, na što se žalila obrana general Praljka pa je tako pravomoćnom, drugostupanjskom presudom, utvrđeno kako je Stari most bio legitimni vojni cilj, a njegovo rušenje nije bilo zločin.

„U Mostaru je Stari most omogućavao pristizanje materijala i ljudstva za Armije BiH i to je bio jedini put kojim je dio istočnog Mostara opskrbljivan vojnim materijalom. Dakle,uništivši Stari most, HVO je presjekao doturanje namirnica i municije, čime je ostvario vojnu prednost. Stari most u Mostaru je, dakle, za HVO bio vojni cilj, most je bio legitiman vojni cilj čije je uništavanje HVO-u omogućilo da postigne nespornu vojnu prednost jer su time bili onemogućeni svaki promet i opskrbe namirnicama”, navedeno je u pravomoćnoj presudi.

Preciznije, rušenje Starog mosta, kako stoji u pravomoćnoj presudi, nije počinjeno protiv civila, nije imalo diskriminatorsku namjeru i bilo je opravdano jer se radilo o legitimnom vojnom cilju.

Također, podsjećamo i na izdvojeno mišljenje sudca Antonettija koji je naveo kako je moguće i dozvoljeno uništiti prometnice i mostove ako to neprijatelj koristi.

Antonetti je naveo kako nije dokazano tko je ispalio projektil kojim je Stari most srušen, a tužiteljstvo to pripisuje HVO-u bez dokaza. Navodi i kako je Stari most legitimni vojni cilj, oštećen u sukobu s Vojskom Republike Srpske, a da su paljbe nastavljene i kasnije. Antonetti je istaknuo i kako Stari most nije u trenutku rušenja bio po zaštitom UNESCO-a, nego tek 2005. godine, a da ga Vlada Republike BiH nije zaštitila, dok je, pak, Odbor HZ HB već 1992. tražio da se utvrdi u kakvom je stanju Stari most koji je bio ranije oštećen.

Naveo je i Hašku konvenciju iz 1954. godine: „Međunarodno konvencionalno pravo je da se zaštiti kulturna baština, opći režim zaštite postoji, a u slučaju kada vojna potreba imperativno nalaže takva odstupanja, shodno tome, zaraćena strana ima pravo to iskoristiti i tako ostvariti vojnu prednost”.

Također, podsjetnik i na notornu činjenicu: kada je JNA porušila sve mostove u Mostaru 1992. godine, njih deset, a upravo je, general Slobodan Praljak organizirao zaštitu Starog mosta oblaganjem njegove konstrukcije drvenim gredama kako bi ga zaštitio od daljnjih oštećenja.

Sukladno tomu, obilježavanje obljetnice rušenja Starog mosta nije i ne može biti obilježavanje zločina HVO-a ili generala Praljka nego samo obljetnica – urušavanja Starog mosta.

A i glede njegova rušenja postojale su različite teorije. Jedni su tvrdili da je za razaranje odgovoran izravno general HVO-a Slobodan Praljak, a drugi da ga je srušila Armija BiH. General Praljak je pokušavao dokazati da most nije srušila granata HVO-a, već postavljeni eksploziv, a u lipnju 2008. godine trojica zagrebačkih stručnjaka, svjedoka obrane, pred sudom su ocijenila da, u trenutku kada je most srušen, s položaja HVO-a na njega nisu ispaljivani projektili. Također, Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksplozivnog naboja postavljenog na lijevoj obali Neretve, koja je bila pod izravnom kontrolom Armije BiH./L. M./HMS/

guest
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
16 dana prije

Ali ako ga je srusio/nije srusio HVO, kako je onda legitmni vojni cilj?
Odnosno legitmno je srusen, pa cak i ako ga je srusila/nije srusila ARBiH srusen je zakonito, jer je voljni cilj?
Bas me zbunjuje naslov. I tekst.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
16 dana prije

Osuđenim teroristima poput HVO-a i ISIL-a je legitimni cilj isti.

Legitimnost cilja je standard UN-ove koncencije o običaju ratovanja. To što neko u svojstvu teroriste nije prekršio običaj rata, ne umanjuje činjenicu da nije terorista kao i HVO koji je osuđen za teror, agresiju i U.Z.P.

ISIL-ovim teroristima je takođe legitimni cilj, prema ovoj konvenciji, bilo i uništavanje objekata i vlasništva države Sirije u kojoj se nalazila Sirijska Arapska Armija. To ne umanjuje činjenicu da su ISIL kao i HVO agresori, teroristi i ratni zločinci. U slučaju kattollibanske potturradi za razliku od ISIL-a postoji čak i presuda za agresiju i U.Z.P., jer smo ih ukrotili, uništili terorističku paradržavu, pohapsili i poslali na suđenje.

Last edited 16 dana prije by Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
16 dana prije

Ljubi Ćesiću Rojsu BiH isplaćuje mirovinu kao pripadniku HVOa,1700 KM …uz tu prima i mirovinu RH…njega ti navodim kao primjer jer je onako ,upečatljiv..da budem pristojan.
A ti dovodiš u pitanje legitimitet HVOa…..

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
16 dana prije

…ABiH je svjesno dovela most u opasnost koristeći ist u vojne svrhe …znači u prevodu ako su isti srušili Hrvati oni nisu krivi jer su bili prisiljeni rušiti..ako je most srušila ABiH onda ste opet krivi vi jer ste most srušili iz čista mira ,u propagandne svrhe ili čisto iz obijesti…jel sad jasnije.. potrudio sam se..😀

Last edited 16 dana prije by drZlikovac
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
16 dana prije

Sirijska vojska je takođe ugrozila svoje objekte koji su bili legitimni cilj ISIL-a. Isti vam je svjetonazor jer ste teroristi, samo što u slučaju kattollibanske potturradi imamo i presudu Međunarodnog kaznenog suda.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
16 dana prije

ALija je uzurpira BiH institucije…ABiH nije imala veći legimitet od HVOa…tako da,ne stoji ti usporedba…😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
16 dana prije

Štoviše…ABiH je bila pod izravnim utjecajem KOSa ..

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
16 dana prije

Potrudio si se.

Last edited 16 dana prije by Herceg Bosnjak
Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
16 dana prije

Stari most je bio legitimni vojni cilj iz dva razloga. Prvi razlog se tiče vojne doktrine po kojoj je svaki most legitimni vojni cilj, dok je drugi razlog taj što je isti koristila tzv. Ar BiH u vojne svrhe.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
16 dana prije

hej bolje vam je da zacepite. donbas ubija brasno u vama. suta vasd ko kese argumentima i zakrpljuje vam bulje da se i ne oznoji dok vi dobiajte srcani.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Aj ti pišat spavat,valjaš gluposti .
Jutro je pametnije od večeri .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Je li te Sabina podvalila?

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Herceg Bosnjak je

Boss
Boss
16 dana prije

Ma kakav HVO. Komarci su ga srusili 🙂

drZlikovac
drZlikovac
16 dana prije

Šta ste se odvezali mosta…u ratu se oni prvi ruše…

vitina
vitina
16 dana prije

Uz sve priče i prijepore most je opet tu i to isti kakav je bio. Opet spaja obale ali i nakon 29 godina sve oko njega puno više razdvaja građane Mostara nego što ih spaja. To je pravi problem u cijeloj priči.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
15 dana prije

Nažalost, no dodavanjem ulja na vatru može biti samo gore.

EUHB🇭🇷
EUHB🇭🇷
16 dana prije

Ako bude trebalo ovaj put ćemo ga mi Hrvati u prah pretvoriti a pogotovo one okupatorske đamijetine na istočnoj strani našeg hrvatskog Mostara!

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  EUHB🇭🇷
16 dana prije

To puno govori o vama. Tvoj komentar treba prevesti na 100 jezika svijeta,da ljudi vide s kim mi živimo…

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
16 dana prije

To neki zovu ‘Europske vrijednosti’.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
16 dana prije

Mi živimo sa našim otpadom…to znamo sigurno !! Sa osune,ćenim izdajicama koji su poslije prvoga šamara se osune,tili I promjenili vjeru….kukavče BEZ IMENA.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  EUHB🇭🇷
16 dana prije

Jesi ti @HR🇭🇷HB vratiiii se na ovaj stari nick 🤲

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
16 dana prije

Jos kad bi objasnio sta mu je to HB.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
16 dana prije

To je Ono gdje ti živiš osune,ćena izdajnička potu,rice !!

Mujguri 93.
Mujguri 93.
16 dana prije

Zašto nitko ne proziva, a još manje optužuje JNA za ostale srušene mostove u Mostaru? Zato što je sukladno vojnoj doktrini svaki most legitimni vojni cilj. Pa čak i ako je most pod zaštitom UNESKO-a on je također legitimni vojni cilj ako se isti upotrebljava u vojne svrhe. Pošto je Stari most od strane tzv. Ar BiH korišten u vojne svrhe, legitimno pravo HVO-a je bilo gađati ga i po mogućnosti srušiti. Problem je što ga HVO jeste gađao, ali nije srušio. Onaj tko ga je srušio, a sušila ga je tzv. Ar BiH dinamitom, nije imao legitimitet srušiti isti jer isti nije bio njihov legitimni vojni cilj. Dakle, Haški sud nije mogao osuditi HVO za rušenje Starog mosta iz najmanje dva razloga. Prvi je razlog što je Stari most za HVO bio legitimni vojni cilj, a drugi razlog što nisu imali apsolutno nikakvog dokaza da je isti srušio HVO. Međutim da je htio, Haški sud je bez problema mogao osuditi tzv. Ar BIH za rušenje Starog mosta, ako za ništa drugo, onda zbog tog što su ga koristili u vojne svrhe.  

Izmetbegović
Izmetbegović
16 dana prije

Go.vn.o tursko treba srušiti opet dok nije neki po.tur.ica poginuo skačući ko maj.mun za 10€.

Bo Hr
Bo Hr
15 dana prije

Bivši hrvatski premijer Josip Manolić je tvrdio: Tenk Pete gardijske HV-a je dokrajčio Stari most

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Bo Hr
14 dana prije

Ba.li.je Minale most The End