Četvrtak, 18 srpnja, 2024

HARTMAN: Milošević se ubio, Mladić radi isto!

Must Read

Bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann, izjavila je da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobjegne u Rusiju.

Ona u intervjuu za hrvatski tjednik “Express” tvrdi da se Milošević sam trovao jer je duže vrijeme uzimao lijek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju. Hartmann je ovako ponovo podsjetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je prije deset godina digla čitavu regiju na noge.

Kako ona dalje navodi Milošević je uzimajući taj lijek, koji se koristi u liječenju lepre, poništio djelovanje lijeka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

“Od toga je lako mogao umrijeti, ali mu to nije bio cilj, već samo pogoršati stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao vidjeti”, tvrdi Hartmann.

Miloševićeva strategija, prema priči bivše glasnogovornice haškog tužiteljstva, je bila izbjeći osuđujuću presudu da ne bi, kao netko tko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u povijesti upamćen kao netko tko je skrivio genocid.

Hartmann je u ovom intervjuu, navela da je upravnik zatvora u Sheveningenu upozorio Vijeće suda da ima problem jer ne može pretresati ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u ured.

Pravni saradnik bivšeg predsjednika SFRJ Zdenko Tomanović, kazao je za beogradske Večernje Novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Haagu plasirali inofrmaciju da se objesio.

“Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obješen vratio u krevet, gdje je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobjegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja”, kaže Tomanović.

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”.

“Da postoji rifampicin Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana ožujka 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tijekom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog lijeka. Tada smo saznali i da je zatvorski liječnik obavještavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lijekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja lijeka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne”, dodaje Miloševićev suradnik.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spriječi njegovo ubojstvo.

U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov odvjetnik odnio u rusko veleposlanstvo, između ostalog piše: “Mislim da se radi o pokušaju ubojstva”.

Inače, Hartmann navodi da je u sličnoj situaciji i Ratko Mladić.

“Završava se suđenje i sada se i on nastoji izvući prije izricanja presude. Tko kaže da će Mladić preživjeti? Tko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju?”, pita Hartmann.

Njegov branitelj Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno.

“Naš zahtjev da mu se odobri liječenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije”, kaže Stojanović./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -