Published On: Čet, lip 13th, 2013

Halilović: Poslije svake tajne večere ”šestorke” ujutro bi bilo manje države BiH

”Stranka za BiH će podržati sva tri zahtjeva građana čim se zaprime u parlament i čim budu na dnevnom redu parlamenta”, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik te stranke Amer Jerlagić.

On je, govoreći o okupljanima građana u Sarajevu, kazao da je neko tražio izgovor, izliku za svoj nerad u nesigurnosti.

”Tražimo da im se svaki fening odbije od plaće za ovaj nerad. Plaćeni su predobro da ne bi radili. To su stotine nečijih mirovina. Istina je da imaju ogromne plaće, a da ništa ne rade.

Ne trebaju njima građani da ih zatvaraju u parlament, oni sami sebe moraju zatvoriti u parlament i raditi bez prestanka, u stalnom zasjedanju, da bi sustigli ono što su propustili u protekle dvije i pol godine”, kazao je Jerlagić.

On je, govoreći o popisu stanovništva u BiH, rekao da očekuju da se popisnica vrati Vijeću ministara i da se korigira.

”Moglo bi se dogoditi da umjesto popisnice dobijemo ‘ispisnicu’, tako da očekujemo da Vijeće ministara taj dokument vrati na doradu i da dobijemo novu popisnicu”, kazao je Jerlagić.

Glavni tajnik Stranke za BiH Salem Halilović osvrnuo se na izjavu SDP-a u vezi s održavanjem izvanrednih izbora.

”SDP nudi izbore. To nuđenje izbora je kapitulantsko nuđenje, to je kapitulacija pred građanima ove države, s jedne strane. S druge strane, mi to držimo neozbiljnim, ponuda za prijevremene izbore.

Vjerovat ćemo da je to istina kada SDP u parlamentarnu proceduru službeno uputi prijedlog izmjena Ustava BiH, Izbornog zakona BiH, da se naprave izmjene koje će omogućiti prijevremene izbore”, kazao je Halilović.

Ako to ne urade, istaknuo je, znači dodatno zamajavaju građane.

Halilović je kazao i da imamo situaciju da su se zastupnici iz RS-a povukli na ‘slobodnu teritoriju’, kako oni kažu. Zastupnici dva HDZ-a su se povukli u zapadni Mostar.

”Postavljamo pitanje tko je domaćin sljedeće večere „šestorke“? To je „šestorka“ koja je vlast i mi smo navikli na njihove tajne večere. Nažalost, poslije svake tajne večere „šestorke“ ujutro je bilo manje države BiH”, kazao je Halilović.

Po njegovim riječima, rješenja koja su se nudila poslije tih sastanaka i tih tajnih večera bila su disolutivna rješenja po državu.

”Postavljamo pitanje, visavi države BiH, svima gdje je „crvena linija“, gdje je linija dostojanstva ispod koje političari u BiH ne mogu ići? Bojimo se da se ne dogodi da se pod motom uvjeravanja i dobre volje da ovi sa ‘slobodne teritorije’ dođu u Sarajevo i da zasjedaju ne ispostavi nova faktura državi BiH i da se nabrzinu s tom fakturom iz Banja Luke i iz zapadnog Mostara ne dogode ponovo ružne stvari po državu BiH pod motom “eto samo dođite, da parlament i Vijeće ministara rade”, kazao je Halilović.

Pozivamo, dodao je, međunarodnu zajednicu da se aktivnije i ozbiljnije uključi u rješavanje poteškoća koje BiH evidentno ima.