Hakan Sukur zgrožen pjesmom Hrvatske: Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota!

ZLATKO DALIĆ je nakon pobjede Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva objavio snimku kako igrači i stožer trijumf slave Thompsonovom pjesmom Lijepa li si. Na videu se čuje kako okupljeni na sav glas pjevaju stihove pjesme: “Herceg-Bosno, srce ponosno…”

Ovaj stih u Hrvatskoj omiljene domoljubne i navijačke pjesme izaziva jezu kod Bošnjaka (Muslimana) zbog onoga što im se događalo na području “Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, kako se za vrijeme rata u BiH zvao prostor pod nadzorom tamošnjih Hrvata. “Herceg-Bosna, termin koji se koristi u pjesmi, Bošnjacima simbolizira koncentracijske logore, silovanja, mučenja, ropski rad, progon, ubojstva” napisala je uz snimku ove pjesme stranica BiH Football na Twitteru te označila Hrvatski nogometni savez.

Hakan Sukur, vjerojatno najslavniji turski nogometaš u povijesti, podijelio je tweet i status sa spomenutog izvora te dodao: “Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku.”

U spomenutoj Thompsonovoj stadionskoj uspješnici Herceg-Bosna iz stihova ne predstavlja tradicionalni naziv za područja BiH na kojima žive Hrvati. Naime, u spotu za Lijepa li si Thompson se klanja na grobu Mate Bobana, vođe Hrvatske zajednice, a kasnije Republike Herceg-Bosne, organizacije ustrojene s krajnjim ciljem da se iz BiH odcijepe i Hrvatskoj pripoje dijelovi BiH u kojima su Hrvati većina.

Muslimane ili Bošnjake na tim prostorima nije se pitalo žele li to, pri čemu su mnogi toliko protjeravani, zatočeni, mučeni i ubijani da je Mati Bobanu ogorčena pisma da prestane s torturama Muslimana pisao kardinal Franjo Kuharić, do kraja kompromitirani projekt Herceg-Bosne ukinuo je Franjo Tuđman osobno, a politički i vojni lideri Herceg-Bosne pravomoćno su u Haagu osuđeni kao članovi udruženog zločinačkog pothvata. Mnogi, dakle, ne znaju da kada pjevaju Lijepa li si i kliču Herceg-Bosni, nesvjesno slave etničko čišćenje, konclogore i grabež teritorija susjedne države.