Published On: Thu, Aug 15th, 2013

Hadžić Čapljincima obećao granični prijelaz i autocetu

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić, nakon današnjeg sastanka s čapljinskim načelnikom Smiljanom Vidićem i predstavnicima koordinacije Udruga mjesnih zajednica općine Čapljina, kazao je kako će institucije BiH stati iza zahtjeva Čapljinaca da se graničnom prijelazu Gabela polje 1 vrati status međunarodnog graničnog prijelaza.

Hadžić je zahtjeve Čapljinaca nazvao opravdani inajavio kako na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH donijeti set zaključaka odnosno prijedloga. “Prijelaz Gabela polje 1, koji je u ovom trenutku najveći problem, moramo vratiti na onu rzazinu na kojemu je bio prije ulaska Hrvatske u EU”, istaknuo je Hadžić.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić istaknuo je kako je prekategorizacija graničnog prijelaza izazvali silne probleme građanima koji žive neposredno uz granicu. Posebice je istaknuo velike gužve tokom ljetnih mjeseci jer sve je usmjereno na granični prijelaz Doljani. 

“Do 1. srpnja, odnosno do ulaska Hrvatske u EU, na području Čapljine bila su tri granična prijelaza za putnike, a sada je ostao samo jedan. Konkretno u 2011. na graničnom prijelazu Gabela polje prešlo je preko milijun putnika i svi ti putnici su sada osuđeni na Doljane, a što je za posljedicu imalo velike gužve”, kazao je Vidić.

Ante Karlović Iz koordinacije Udruga mjesnih zajednica općine Čapljina kazao je kako je sastanak bio konstruktivan te očekuje kako će institucije BiH zajedno s Hrvatskom riješiti ovaj problem.

“Život na području općine Čapljina trenutno se ne može normalno odvijati”, kazao je Karlović. Naveo je kako za sada odustaju od blokada zbog toga što je pokrenuto pitanje rješavanja ovog problema.

 

Moramo konačno završiti 20-tak km autoceste
Tijekom sastanka u Čapljini razgovaralo se i o izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

“Moramo spojiti Koridor 5C od Bijače prema magistralnom putu M-17 odnosno konačno završiti izgradnju ovih 20-tak kilometara Koridora na ovom južnom kraku”, istaknuo je ministar Hadžić, izrazivši nadu kako će autocesta do idućeg ljeta doći do Međugorja.

“A do tada treba otvoriti novi proces u rješavanju imovinsko pravnih odnosa i potrebne projektne dokumentacije za izgradnju preostalog dijela do spajanja s Počiteljom odnosno spajanja na cestu M-17”, kazao je Hadžić

Državni ministar, nakon sastanka u Čapljini, obišao je pogranični prijalz Gabela polje 1 kako bi se upoznao s problemima s kojima se ljudi tamo susreću.

Dnevnik.ba