Published On: Mon, Aug 19th, 2013

Hadžiabdić: Izbori nemogući sa važećim zakonom

SARAJEVO – Član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić smatra da je bez izmjena Izbornog zakona BiH nemoguće raspisati opće izbore, koji bi trebalo da budu održani naredne godine.

“Izbore nije moguće održati bez provođenja odluke Ustavnog suda BiH iz studenoga 2011. godine, kojom je naloženo usklađivanje Izbornog zakona BiH s pozitivnim zakonskim propisom o nazivima općina, odnosno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske”, navela je Hadžiabdićeva.

Ona je za “Nezavisne novine” rekla da SIP mora poštovati zakon, koji predviđa raspisivanje izbora najkasnije 150 dana prije dana izbora, odnosno najkasnije 8. svibnja 2014. godine.

“Ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH do kraja godine, naći ćemo se u nezavidnoj poziciji”, upozorila je Hadžiabdićeva.

Ona je pojasnila da u preostalom vremenu do 8. svibnja 2014. godine SIP mora pripremiti i usvojiti oko 40 podzakonskih akata, koji bi bili usklađeni s najnovijim odredbama Izbornog zakona.

“Međunarodni i europski izborni standardi naglašavaju da se izborna pravila ne smiju mijenjati u izbornoj godini, i stoga je ovaj posao potrebno završiti prije kraja 2013. godine”, istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da je izbore moguće raspisati bez usvajanja novih pravila za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda, ali i bez provođenja odluke “Sejdić i Finci”, zaključivši da to ne bi bilo dobro rješenje, ali je izvodivo.

 

(SRNA)