Published On: Sri, svi 16th, 2012

HAAG: Počinje suđenje Ratku Mladiću

mladic_haag_nIznimno je veliko zanimanje svjetskih medija za današnji početak suđenja Ratku Mladiću na Haškom sudu koje počinje uvodnom riječju tužitelja. Taj nekadašnji zapovjednik vojske bosansko-hercegovačkih Srba je poslije 16 godina bijega uhićen 26. svibnja prošle godine.

Mladić je optužen za genocid u BiH počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva diljem BiH, višegodišnju opsadu i teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Predsjednik Haškoga suda Theodor Meron odbio je jučer Mladićev zahtjev za izuzeće jednog od članova sudskog vijeća Alphonsa Orieja i odgodu početka suđenja. Meron je ocijenio da su tvrdnje obrane da je Orie pristran zbog toga što je Nizozemac te zbog toga što je bio član sudskih vijeća koja su sudila Mladićevim suradnicima neutemeljene.

Obrana je podnijela proteklih dana dva zahtjeva za odgodu početka suđenja. U prvom je tražila odgodu suđenja zbog navodne pristranosti Orieja, a u drugom zahtjevu odgodu početka suđenja za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.(Dnevnik.ba/hrt)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare