Published On: Ned, sij 10th, 2021

Gužve na ulazu u Austriju iz smjera Mađarske, ne očekuje se popuštanje mjera » Kroativ

Od subote granična policija Republike Austrije kontrolira ulazak iz Slovačke i Češke zbog povećanog broja zaraženih u susjednim zemljama. Prvog dana nakon uvođenja nove mjere na graničnim prijelazima iz tih država nije bilo gužvi, ali je gužva zabilježena iz pravca Mađarske.

Prema informacijama ÖAMTC-a i Arböa, na graničnom prijelazu Nickelsdorf (kotar Neusiedl am See) zabilježena su čekanja i po dva sata iz pravca Mađarske, po svemu sudeći zbog velikog broja povratnika nakon božićnih blagdana.

U Gradišću i Donjoj Austriji nisu zabilježene gužve iz pravca Slovačke i Češke, a mirno je bilo i na GP Kittsee (kotar Neusiedl am See).

Mjera prema kojoj osobe koje dolaze u Austriju iz pravca zemalja s ‘crvene’ liste moraju u desetodnevnu karantenu (nakon petog dana napuštanje karantene samo uz negativan test na koronavirus) ističe naredni tjedan. Gledajući brojke susjednih zemalja, zasad se ne očekuje ukidanje te mjere, no više više informacija bi se trebalo znati idući tjedan.

Informacije koje dolaze iz krugova austrijske vlade govore kako će se mjere ulaska u zemlju dodatno pooštriti. Razmatra se uvođenje obavezne registracije prije ulaska u Austriju, što bi omogućilo praćenje kontakata zaraženih, dok bi iznimke ostale iste kao i dosad.

Na zelenoj listi bi se od narednog tjedna trebala nalaziti Grčka uz Finsku, Norvešku, Island, Vatikan i Republiku Irsku, a na ovoj listi će ostati Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan. Hrvatska se trenutno nalazi na listi rizičnih zemalja. Na istoj listi se nalaze i sve zemlje Zapadnog Balkana te sve susjedne zemlje Austrije.