Published On: Sri, ruj 22nd, 2021

GUTERRES: Svijet se mora probuditi, na rubu smo ponora

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres u obraćanju na otvaranju 76. sjednice Opće skupštine UN-a poručio je da se svijet konačno mora probuditi.

“Ovdje sam da alarmiram. Svijet se mora probuditi. Na rubu smo ponora”, kazao je Guterres.

Klimatska kriza

Istaknuo je da je današnji multilateralni sustav previše ograničen u svojim instrumentima i kapacitetima.

“Moramo osigurati da se Ujedinjeni narodi prilagode novoj eri”, rekao je čelnik UN-a.

Dodao je da su najnovije krize u svijetu jasno razotkrile sve nedostatke i slabosti.

“COVID-19 i klimatska kriza pokazali su krhkosti u društvima, ali umjesto poniznosti pred ovim povjesnim izazovima, vidimo oholost”, kazao je Guterres te upozorio da se međunarodna zajednica suočava s “najvećim brojem kriza u našim životima”.

“Naš svijet nikada nije bio ugroženiji ili podijeljeniji. Pandemija COVID-19 je pokazala ogromne nejednakosti. Klimatska kriza hara planetom. Preokret od Afganistana preko Etiopije do Jemena i šire ugrožavaju mir. Val nepovjerenja i dezinformacija polarizira ljude i paralizira društva. Ljudska prava su izložena napadima, kao i znanost“, rekao je.

Guterres je upozorio na ogromnu nejednakost u pristupu cjepivima u razvijenim zemljama, dok mnogi u zemljama u razvoju očajnički žele imunizaciju.

“Ovo je moralna optužnica protiv stanja našeg svijeta. Prošli smo ispit iz znanosti, ali dobivamo F (nedovoljan) iz etike”, kazao je.

Stalni rivalitet velikih sila

Dalje je upozorio da će se prema trenutnim nacionalnim klimatskim obvezama emisije povećati za 60 posto do 2030. godine, što će, kako je rekao, donijeti “pakleni porast temperature od najmanje 2,7 stupnjeva iznad predindustrijske razine”, budući da države ostaju “svjetlosne godine daleko od postizanje naših ciljeva.”

“Umjesto puta solidarnosti, mi smo u slijepoj ulici uništenja”, rekao je Guterres.

Upozorio je i na opasnosti koje predstavlja stalni rivalitet velikih sila Kine i Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da strahuje da svijet ide prema “dva različita skupa ekonomskih, trgovinskih, financijskih i tehnoloških pravila; dva različita pristupa u razvoju umjetne inteligencije, i na kraju, postoji rizik od dvije različite vojne i geopolitičke strategije”.

“To je recept za nevolje. To je daleko manje predvidljivo od hladnog rata”, kazao je Guterres./AA/HMS/

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x