Guardian: Zaboravite Kinu, zemlje bivše Jugoslavije najveći su problem Donalda Trumpa

“Poznato lice gleda na ulice i trgove balkanskog grada Sjeverna Mitrovica. ‘Srbi su bili uz njega sve vrijeme’, piše na sloganu napisanom na engleskom ispod divovske slike Donalda Trumpa koji gleda na prolaznike”, riječi su u kojima britanski medij počinje tekst.

Kako navode, većina građana u gradu u kojem mahom žive Srbi bi se suglasila s tim.

Srbi su uglavnom bili oduševljeni Trumpovom pobjedom, ako ništa onda samo zato što je pobijedio suprugu njihovog neprijatelja iz devedestih Billa Clintona koji je predvodio NATO bombardiranje protiv srpskih snaga u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, piše “Guardian”.

Sada, Balkan je još jednom suočen s krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i zamjena teritorija se opet spominje kao posljednji način na koji se može spriječiti nasilje.

– Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija bi tek mogla izrasti u Trumpvu prvu pravu vanjskopolitičku glavobolju, ističe “Guardian”.

Prošlog mjeseca izbio je sukob oko vlaka prekrivenog sloganom “Kosovo je Srbija” napisanom na više jezika, a koji je poslan ka Mitrovici, piše britanski medij ističući da je riječ o najgoroj krizi u regiji u posljednjih nekoliko godina.

– Većinu na Kosovu čine Albanci, oko 90 posto ukupnog stanovništva. Iako je vlak zaustavljen izvan Kosova, NATO članice Hrvatska i Albanija tražile su od Saveza da promijeni mirovni plan na Kosovu. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će sa svojim sinovima osobno uzeti oružje ukoliko neko bude prijetio Srbima na Kosovu, navodi “Guardian”.

Šefica administracije u Sjevernoj Mitrovici Adrijana Hodžić vjeruje da sve te tenzije nemaju nikakve veze s građanima.

– Na sjeveru Kosova i dalje postoji nada da će ljudi moći živjeti bez straha. Osobno mi je muka i od Prištine i Beograda, žrtve smo političara s visokih pozicija, navodi ona.

Onda je tu Bosna i Hercegovina, navodi “Guardian”.

Granica između dva federalna dijela – srpski i bosansko-hrvatskog – nakon trogodišnjeg rata tijekom devedesetih nikada nije u potpunosti zacijelila, piše Guardian.

Autonomna Republika Srpska redovito prijeti referendumom o neovisnosti, dok su neki bosanski Srbi prijetili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahtjeva za revizijom odluke Međunarodnog suda o gencid srpski snaga tijekom rata.

Tu je i Crna Gora, predmet nevjerovatnih političkih previranja prošle godine kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale organizirati državni udar.

Na kraju se Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, bori da formira novu glavu nakon političke krize s etničkim Albancima. Zemlja je dospjela u središte pozornosti kada je kongresmen SAD predložio Trumpu da je razbije i podijeli susjedima, prenosi Avaz.

– Makedonija nije zemlja. Žao mi je, ali nije zemlja, rekao je Dana Rorabaher kongresmen koji, kako “Guardian navodi”, redovito brani ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Situacija Je katastrofalna, navodi Belgzim Kamberi, etnički Albanac i borac za ljudska prava.Gotovo dvije decenije poslije rata, ovo nije mir. Albansko i srpsko pitanje nije završeno na Balkanu, to je odnos Izreala i Palestine u Europi.

Kao i uvijek, regija ima problem ne samo s unutarnjim razmiricama već i zbog vanjskih faktora.

– Europska unija, pogođena svojim egzistencijalnim problemima, smanjila je ekspanziju na zapadni Balkan. Pristup Trumpove administracije i dalje nije jasan. Rusija za to vrijeme poveća svoju moć u regiji i proširi utjecaj, piše britanski medij.

Ipak, kako navodi, “Kosovo ostaje ključno”.