Published On: Pon, stu 29th, 2021

GUARDIAN JE INTERVIEWUIRAO DODIKA: Rusija i Kina će pomoći ako Zapad uvede sankcije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list Guardian poručio da neće pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje financiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

Čak mislim da mi se to dopada – izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro vidjeti s ruskim liderom.

Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, “U čemu ja mogu pomoći?”. O čemu god sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru s kineskim liderom Xi Jinpingom bi on također rekao “Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam” – izjavio je Dodik za Gurdian.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Daytonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

Sve nevolje ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudca (imenovane od strane Europskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinirani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja – izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagovještajem Njemačke o uvođenju financijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Washingtona i Bruxellesa.

Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica – izjavio je on za Gurdian u svom uredu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti bit će na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, a Dodik je naglasio riješenost da to provede u djelo nakon još jednog razdoblja pregovora u trajanju od šest mjeseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnjih Oružanih snaga BiH za polovicu.

Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego usvojiti, u skladu s Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitariziranom republikom – izjavio je Dodik za Gurdian./Srna/HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Brcak 215
Brcak 215
8 mjeseci prije

Haso ,buncas,ostavi ovaj internet par dana ,bojim se da ces skroz puknuti

Mexico
Mexico
8 mjeseci prije

Dobro je mislio sam da nije opet Dodik nešto kriv