Published On: Pet, lis 11th, 2019

Grubeša: Lanino ubojstvo je prilika da javnost bude na strani donošenja zakona

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, u petak je u prostorijama Ministarstva financija i trezora BiH u Mostaru održao konferenciju za medije povodom tragične smrti Lane Bijedić.

Ministar pravde je potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić formirao radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Kaznenog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena kaznena djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

Ono radi čega smo danas došli razgovarati i na što nas je potaknula ova tragična smrt je to da mi u BiH pored sebe imamo takve ljude koji su spremni učiniti ovakva monstruozna djela.

Iz tog razloga sam jučer na kolegiju svojim ljudima koji su članovi radne grupe za harmonizaciju kaznenih zakona u BiH predložio da tražimo model kako ćemo pooštriti kazne za počinitelje ovakvih monstruoznih djela.

Mi nismo dali prijedlog jučer da te kazne budu doživotne, da te kazne budu određene na ovoliko ili onoliko, mi nismo rekli da one moraju biti smrtne. Dali smo samo inicijativu našim članovima u radnoj grupi koja je sastavljena od predstavnika svih institucija relevantnih za pitanje zakonodavstva iz te sfere da pronađu najbolje rješenje. U radnoj grupi su stručnjaci i vjerujem da će svakako konzultirati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi došli do najboljih mogućih rješenja i da u budućnosti bude što manje ovako teških kaznenih djela, rekao je Grubeša.

Josip Grubeša

Novinare je zanimalo hoće li nešto tako biti teško napraviti s obzirom da se u ovakvim slučajevima primjenjuju kazneni zakoni županija, te je li se nešto slično moglo i ranije napraviti.

U radnoj grupi su i predstavnici iz županija. Jasno je da za ovakva konkretna kaznena djela jesu nadležni županijski sudovi. Nadamo se da će predstavnici županijskih ministarstava pravde koji rade u radnoj grupi prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti.

Kada govorimo o dinamici donošenja zakona i je li to uopće moguće, ja vjerujem da je moguće i da mi ne trebamo čekati da se dogodi neko ovako teško zlodjelo kako bi reagirali. Nažalost, ovo je prilika da javnost bude na strani donošenja zakona i da ubrza sve one koji su u procesu donošenja takvih rješenja da se ne stane nego da se ide do kraja, zaključio je Grubeša, prenosi Jabuka.tv

MINISTARSTVO PRAVDE Zbog ubojstva Lane Bijedić mijenjat će se zakon

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare