GRLIĆ RADMAN: Komšić je uzurpator i uhljeb, Plenković je postupio državnički

Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, a hrvatski premijer Andrej Plenković postupio je državnički jer se s njime nije htio sastati prilikom posjeta Sarajevu, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Komšiću nije stalo apsolutno ni do čega, osim do vlastitog ugodnog mjesta. Komšić je tipični primjer jednog uhljeba, uzurpatora na štetu hrvatskog naroda u BiH, kazao je Grlić Radman novinarima prije sastanka vladajuće koalicije.

Poručio je da bi Komšić trebao imati toliko morala i upitati se kako može dozvoliti sebi da bude uzurpator mjesta koje mu ne pripada. Dodao je da se za europsku perspektivu BiH bori Andrej Plenković i hrvatska vlada, dok Željko Komšić još uvijek živi u starim obrascima upravljanja bivše države i nije mu stalo do europske perspektive.

Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i i nizozemski premijer Mark Rutte zajednički su u utorak posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Von der Leyen i Rutte sastali su se s članovima Predsjedništva BiH, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati s Komšićem jer nije izabran u Predsjedništvo glasovima Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Komšić se pokazao kao osoba koja se htjela samo slikati, on u ovom reformskom procesu Bosne i Hercegovine apsolutno nema nikakvu ulogu i mislim da je on, čak i svjestan toga, stvorio određenu zamku kako bi se važne stvari koje je Plenković učinio za BiH stavile u drugi plan, smatra Grlić Radman.

– Plenković je postupio državnički jer upravo je time i pokazao poštovanje prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Svaki službeni susret s Komšićem upravo bi pokazao da se Hrvatska ne drži duha i slova Dejtonskog sporazuma, dodao je.

Grlić Radman je odbacio kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Za primjer je naveo kako je u Zagrebu primio bošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i srpsku članicu predsjedništva Željku Cvijanović./Hina/HMS/