Published On: Pon, lis 18th, 2021

Grlić Radman: Hrvatska ima veliku potporu za svoje stajalište o BiH i zapadnom Balkanu

Hrvatska je dobila potporu velikog broj zemalja članica EU-a za svoje stajalište o potrebi izborne reforme u BiH kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije – izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Dobio sam potporu velikog broja zemalja članica EU-a – rekao je ministar Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luxembourgu.

Ministri su između ostaloga razgovarali o stanju na zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi toga područja.

Grlić Radman je rekao da je u raspravi izrazio zabrinutost zbog stanja u regiji, a u Bosni i Hercegovini zbog blokade rada institucija i zbog nepostojanja konsenzusa za promjenu izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile sve nejednakosti i diskriminacije koje su postojale i postoje kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju po Daytonskom mirovnom sporazumu.

– To se može postići ako se politički lideri u BiH doista slože i ovaj apel je upućen njima da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore – istaknuo je hrvatski šef diplomacije, dodajući da je dobio veliku potporu za to stajalište.

– Hrvatska koja dijeli najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom najpozvanija je o tome govoriti jer ima neposredno iskustvo. Tako da je naš glas naišao na plodno tlo – dodao je.

Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog incidenata u Crnoj Gori i nedavnih nemira na granici Srbije i Kosova.

– Tu sam dobio podršku da EU treba posvetiti veću pozornost tom dijelu Europe. Sukobi u tom području prije 30 godina upozorenje su da se to ne bi smjelo ponoviti. EU mora posvetiti više pozornosti i s obzirom na utjecaj trećih zemalja i više pozornosti europskoj perspektivi tih zemalja – zaključio je ministar Grlić Radman.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
mile
mile
1 mjesec prije

Nisu ovo 80-te i 90-te, potporu vam niko nikada vise nece dati, nemaju snage da se sami POTPORE, rasulo je davno pocelo, samo use i u svoje kljuse, ali sa takvom politikom cete prestici i UKRAJINU.

billion
billion
1 mjesec prije

– Prvo se muda naglabaj.

djuro
djuro
Odgovori   billion
1 mjesec prije

Mi smo protektorat, logično je da će nam svijet donositi zakone

ŠAHBAZ Soroš
ŠAHBAZ Soroš
1 mjesec prije

Opet ovaj vulin rvacki ružni picek od jednog pohrvacenih bosnjaka vidi trojicu…a velikodiptrijskih rdjavih đozluka

Zoki
Zoki
Odgovori   ŠAHBAZ Soroš
1 mjesec prije

Turčine, kako nije moguće da kćer rodi mater, tako nije moguće da je ijedan Hrvat nastao od tzv. bošnjaka, naprotiv. Veliki broj tzv. bošnjaka potječe upravo od po-tur-če-nih Hrvata.

Mornar
Mornar
Odgovori   ŠAHBAZ Soroš
1 mjesec prije

Zivjela neovisna i slobodna Hercegbosna.