Published On: Sri, kol 25th, 2021

GRLIĆ RADMAN: Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnoj migraciji

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Budimpešti u srijedu da će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji i da treba razlikovati one Afganistance koji su pomagali Europskoj službi za vanjsko djelovanje i afganistanske izbjeglice koje su odgovornost međunarodne zajednice.

“Jedno je pitanje ljudi koji su pomagali unutar Europske službe za vanjsko djelovanje i naših vojnika u NATO-u prema kojima imamo određenu obvezu, a drugi aspekt su izbjeglice koje opterećuju cijelu međunarodnu zajednicu”, rekao je hrvatski ministar nakon susreta s mađarskim kolegom Peterom Szijjártom.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske razgovarali su, između ostalog, o krizi u Afganistanu i migracijama.

“Naravno da je prije svega naš interes da se izbjeglice rasporede u susjedne zemlje Afganistana gdje im mogu biti osigurana njihova ljudska prava, sigurnost”, rekao je Grlić Radman.

“Ono što je sigurno je da će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji. Ne želimo da se ponovi 2015. godina”, rekao je hrvatski ministar.

Pitanje izbjeglica “mora se definirati na općoj razini jer je to odgovornost međunarodne zajednice”, dodao je Grlić Radman.

Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, oko 500 domaćih ljudi, a riječ je uglavnom o prevoditeljima, logističarima i njihovim obiteljima. Hrvatska će primiti 20 osoba, a Mađarska zasad nijednu.

Mađari na ljetovanju u Hrvatskoj

“Pandemija covida-19 nije imala negativan učinak ni na naše gospodarske odnose, što je vidljivo po stabilnom trendu robne razmjene, a i turizam je ove godine vrlo dobro funkcionirao usprkos raznim restrikcijama”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatskom ministru je drago što je “Mađarska prepoznala Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za godišnji odmor kao što to uvijek čini” i iznio podatak da je u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo više mađarskih turista nego u cijeloj prošloj godini. Vjeruje da se taj trend nastavio i u kolovozu.

Ministri su razgovarali još o jačanju gospodarske i prekogranične suradnje, a hrvatski ministar je još jednom zahvalio Budimpešti na pomoći nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji krajem prosinca.

Nakon susreta sa Szijjártom, Grlić Radman će sudjelovati na konferenciji mađarskih veleposlanika./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x