Srijeda, 24 travnja, 2024

GRAZ: Počeo sudski proces protiv državljanina BiH zbog regrutiranja muslimana za džihad

Must Read

GRAZ – U Grazu se vodi više sudskih procesa protiv osumnjičenih za suradnju s ‘Islamskom državom’. Prvooptuženi je iz BiH koji je navodno regrutirao mlade muslimane za džihad.

“Tijekom posljednjih mjeseci u Austriji se na sudu našao čitav niz osoba koje su u bilo kojoj formi simpatizirale džihadiste ‘Islamske države’. Većina njih su bili nevažni kotačići u sustavu. U Grazu je u utorak ipak počeo proces protiv jednog državljanina BiH koji bi mogao imati određenu važnost pri regrutiranju vanjskih boraca.

Sud i austrijsko Državno tužiteljstvo su prije početka procesa objavili samo neophodne detalje o Fikretu B. Među njima je optužba da je on sudjelovao u terorističkim i kriminalnim udruženjima. Ipak iza ovih vrlo uopćenih informacija stoji interesantna figura.

Podaci do kojih je došao “Presse” pokazuju da je B. bio u intenzivnom kontaktu s jednim građaninom Srbije koji je do jeseni 2014. godine kao selefijski propovjendik Ebu Tejma radikalizovao mlade muslimane u srednjoj Europi.Krajem veljače će i ovaj propovjednik, čije građansko ime je Mirsad O., biti izveden pred sud u Grazu. U svakom slučaju ono što je poznato je sljedeće: Dok su Ebu Tejma i članovi njegove mreže krajem studenog 2014. godine uhićeni u okviru velike racije provedene na razini cijele države, Fikretu B. je pošlo za rukom da pobjegne.

On je napustio svoje mjesto stanovanja i radno mjesto i otišao u pravcu BiH gdje je našao sklonište u uporištu selefija u Gornjoj Maoči “, piše Die Presse.Ovaj list dalje navodi da je Fikret B., nakon što je nestalo javno negodovanje nakon racije, krenuo natrag u Graz, ali ga je na temelju međunarodne tjeralice, koju je za njim raspisala Austrija, uhitila hrvatska policija. Četiri tjedna kasnije vlasti u Zagrebu su ga predale austrijskim vlastima.

“Prema navodima Službe za zaštitu ustavnog poretka on je u Austriji radikalizovao niz mladih muslimana i pripremao ih fizički za daljnju vojnu obuku u Siriji. On je navodno u Grazu bio osoba koja se u poslovnom jeziku opisuje kao headhunter. Dakle osoba koja za svog poslodavca regrutira najpodobnije osobe. Svoje aktivnosti je razvijao s grupom drugih osoba iu okviru jednog religioznog udruge koje se zove Furkan. Riječ je o udruženju koje je već dugo pod opservacijom vlasti iu kojem su već više puta provedene racije. Ovo udruženje je osnovala grupa selefija 2008. godine u stanu jednog također radikala. Već godinu dana ranije su vlasti registrirale da je Fikret B. zajedno sa ostalim članovima boravio u Siriji s ciljem vjerskog školovanja i učenja jezika. Islamska država u to vrijeme još uvijek nije egzistirala. Stoga je logično da su udruženje Furkan i Fikret B. na početku vjeorojatno podržavali ideologiju Al Kaide i kasnije Al-Nusra Fronta. Kasnije tijekom 2013. godine je navodno napravio zaokret u pravcu Islamske države “, piše Die Presse.

(NN / DW)

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x