Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Granična policija: Mogući ilegalni prelasci migranata preko BiH

Must Read

Ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić rekao je kako se zatvaranjem takozvane balkanske rute povećava vjerojatnost pokušaja ilegalnih prelazaka osoba s Bliskog istoka preko teritorija Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

“Važno je istaknuti kako sjeveroistok i istok Bosne i Hercegovine sa Srbijom graniče rijekom Drinom koja nije pogodna za prelazak potencijalnim ilegalnim migrantima. Na jugu Bosne i Hercegovine planinski su predjeli, ali utvrđeno je nekoliko mjesta na kojima je moguće ilegalno prijeći granicu izvan graničnog prijelaza”, precizirao je Galić. On je za portal “Vijesti.ba” rekao kako su na takvim mjestima postavljeni betonski blokovi ili rampe, a patrole ih često nadziru, uz upotrebu tehničkih sredstava poput termovizijskih kamera i slično. Galić smatra kako, s obzirom na iskustva susjednih zemalja, ne bi bilo dobro da se izbjeglička kriza prebaci i u Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to što bi, u tom slučaju, BiH predstavljala tranzitnu zemlju na putu ljudi koji bježe iz ratom pogođenih područja ili traže priliku za bolji život u zemljama EU. “Ono što je definirano u slučaju masovnog priljeva izbjeglica akcijskim planom na razini BiH sadržano je u operativnim planovima koje je Granična policija BiH donijela 2015. godine. Okvirni plan podrazumijeva preusmjeravanje policijskih službenika i materijalno-tehničkih sredstava na dijelove granice gdje bi se pokazala potreba”, objasnio je Galić. On je ponovno upozorio na problem nedostatka policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, koji je uočljiv na graničnim prijelazima. “Dulje vrijeme odgovaramo na sve zadaće i izazove postojećim ljudskim potencijalima, ali nužan je daljnji razvoj ove agencije, posebice s težnjom BiH da u budućnosti postane članica EU.

Ne možemo govoriti ni o boljim rezultatima ako nemamo dovoljan broj policijskih službenika. Problem će djelomično biti riješen početkom rada 100 kadeta u činu policajca, koji se trenutačno školuju”, naveo je Galić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -