Published On: Sri, srp 24th, 2019

GRADIŠKA Novoizgrađeni moderni terminal šalje gužve u prošlost

Instaliranje opreme u novi carinski terminal u Gradišci već je počelo, a kada ovaj moderni kompleks, u sklopu kojeg se nalazi i granični prijelaz zaživi u punom kapacitetu, što će se dogoditi po izgradnji mosta na rijeci Savi, promet u ovom gradu bit će znatno rasterećeniji.

Svakako, na novi most, čija bi gradnja trebalo početi uskoro, neće se čekati kada je riječ o otvaranju carinskog terminala, tako da će kada on profunkcionira kamioni, umjesto u centru Gradiške, carinjenje čekati na novoj lokaciji, izvan grada, što će također biti doprinos smanjenju gužve.

Ekipa “Nezavisnih novina” jučer je posjetila ovaj kompleks te su se uvjerili da je riječ o brojnim manjim i većim objektima različite namjene, kao i da se pri njihovom građenju vodilo računa o tome da rad zaposlenih bude olakšan, baš kao i boravak korisnika. Pojedine prostorije već su opremljene namještajem, poput šalter-dvorane.U objektima predviđenima za smještaj krupne i sitne stoke postavljene su pojilice i ostala oprema.

U svakom slučaju, scene koje danas gledamo prilikom prelaska granice u Gradišci, gdje su objekti oronuli, a gužve u ljetnim mjesecima česte, postat će prošlost, pogotovo kada uz terminal počne raditi i novi granični prijelaz . Do tada, svi preduvjeti za korištenje terminala su ispunjeni.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH pribavila je upotrebnu dozvolu za korištenje novog carinskog terminala i u tijeku su zadnje pripreme koje podrazumijevaju instaliranje opreme koja će biti korištena u carinskoj ispostavi koja će biti na novoj lokaciji”, potvrdio je za “Nezavisne” Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UIO.

Točan datum preseljenja još nije poznat, a, kako je dodao Kovačević, dio opreme već je instaliran, dok će dio opreme koja je novija, a nalazi se na postojećoj staroj lokaciji carinske ispostave, biti prebačen na novu lokaciju.

Inače, GP Gradiška i stari carinski terminal trenutno su u samom centru grada i stvaraju se često ogromne kolone vozila. Novi granični prijelaz i carinski terminal nalaze se na trasi autoceste Banjaluka – Gradiška, što će umnogome rasteretiti samu Gradišku jer neće biti potrebe da sam centar grada bude konstantno blokiran brojnim kamionima koji čekaju uvozno ili izvozno carinjenje.

“Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko rijeke Save, kamioni više uopće neće prolaziti kroz grad”, pojasnio je Kovačević.

Novoizgrađeni carinski terminal i granični prijelaz Gradiška izgrađeni su na površini od čak 110.000 četvornih metara, a vrijednost investicije je 24 milijuna maraka./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare