Published On: Čet, ruj 30th, 2021

GRAĐANSKA HRABROST: Policajci podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv Osmana Mehmedagića

Tužiteljstvu BiH danas je podnesena nova kaznena prijava protiv Osmana Mehmedagića, ravnatelja OSA-e, Muriza Druškića, bivšeg zaposlenika OSA-e, ali i Samira Rizve, Mate Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH, te Muniba Isakovića, rukovoditelja Državnog sigurnosnog organa, saznaje portal “Avaza”.

Prijavu je podnijelo 12 policijskih pripadnika, među kojima su policijski službenici MUP-a KS, SIPA -e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali i uposlenici Ministarstva sigurnosti, koji su, kako je rečeno, “žrtve nezakonitog rada ravnatelja OSA-e”.

Kako doznaje Avaz, kaznena prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su Mehmedagić i ostali, kao organizirana skupina, počinili kaznena djela zlouporaba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, odavanje tajnih podataka, primanje dara i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, ucjene iz KZBiH.

Prijava je podnesena zbog afere “Snimak” i audiosnimaka Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koju je objavio portal “Avaza”.

Prijetnje i ucjene

Ova prijava je poslana i Veleposlanstvu SAD-a, Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, Uredu visokog predstavnika, Izaslanstvu EU, SIPA-i, Povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e.

– Dana 17. i 18. 9. 2021. godine portal „Avaz“ je objavio dva audiosnimka na kojima je zabilježen razgovor službenog sastanka ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića, glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i tužiteljice Ozrenke Nešković.

Iz navedenog razgovora nedvosmisleno proizlazi da ravnatelja OSA-e Osman Mehmedagić vrši utjecaj, odnosno trgovinu utjecajem služeći se prijetnjama i ucjenama, iznosi informacije do kojih je došao kao ravnatelj OSA-e, tj. odaje tajne podatke, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kako bi u vlastitom interesu obustavio istragu koju u predmetu „Diploma“ protiv njega vodi tužitelj Oleg Čavka.

Tijekom razgovora ravnatelja OSA-e Osman Mehmedagić iznosi niz zastrašujućih podataka i informacija, vjerojatno s ciljem kako bi sebe predstavio kao osobu, najblaže rečeno, opasnih namjera, i to: „kako prisluškuje sve što zna da govori i komunicira – novinare, tužitelje, suce, opoziciju, diplomate i druge, da tuče novinare, vrijeđa Sud i Tužiteljstvo da reketiraju, da mu zakon dozvoljava da pakuje i montira procese protiv osoba, nudi glavnoj tužiteljici da se kroz sustav sigurnosnih provjera riješi nepodobnih i poziva istu da kod njega izvrši uvid u transkripte i audiozapise praćenih osoba i drugo, sve s ciljem da diskreditira tužitelja Olega Čavku i kako bi obustavio istragu koja se vodi protiv njega” – stoji u prijavi.

Navodi iz kaznene prijave | Foto: Avaz.ba

U prijavi se predlaže da se preslušaju navedeni audiosnimci i da se nadležni sami uvjere kako je iz razgovora nedvosmisleno i “vlastitim priznanjem potvrđeno da je ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić unutar institucija BiH osnovao skupinu ljudi, među kojima se nalazi i prijavljeni Muriz Druškić, bivši zaposlenik OSA-e, a sada član Povjerenstva za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, koja se služi ucjenama, prijetnjama, pakovanjima i drugim nezakonitim radnjama koristeći resurse OSA-e i zloupotrebljavajući istu”.

Na takav, nezakonit način bez posla je ostalo više službenika institucija BiH – Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, SIPA-e, DKPT-a, MUP-a Republike Srpske, KPZ-a Sarajevo, Uprave za neizravno oporezivanje i drugih, među kojima su i visokorangirani policijski službenici Emir Efendić, Elvir Bajrić, Safet Gagula, Senad Muslim, Fikret Ibrica, Mirnes Hodžić, Nermin Džafić, Salko Zeković, Edib Termiz, Amer Softić, Emir Korjenić, Bakir Dautbašić i drugi. Svi gore navedeni ostali su bez posla i ugrožena im je egzistencija samo na osnovu, sada je već svima jasno, izmišljenih i netočnih informacija OSA-e, odnosno kako ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić u razgovor potvrđuje – „ja savršeno znam da ono što mi prikupimo nije dokaz, ali nama je zakon dozvolio da pakujemo” i nudi glavnoj tužiteljici da se, kroz sigurnosne provjere, riješi nepodobnih – stoji u prijavi.

Koristeći se i zloupotrebljavajući sustav sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima, ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić, istaknuto je, u suradnji s drugim uposlenicima OSA-e, nezakonito je uskratio osnovno ljudsko pravo – pravo na rad, prouzrokovao nematerijalnu i materijalnu štetu navedenim službenicima te nezakonito i bez osnova stigmatizirao iste kao neprijatelje BiH i osobe koje nisu lojalne državi.

Da se radi o zloupotrebi sustava sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima od ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića, govori i činjenica da se protiv navedenih službenika, „neprijatelja BiH“, nije vodio niti se vodi nijedan postupak pred nadležnim organima. Prema Kaznenom zakonu BiH, ravnatelj OSA-e je bio dužan i obavezan prijaviti nadležnom tužiteljstvu saznanja o kaznenim djelima koja smo navodno počinili ili koja nam se stavljaju na teret ili druge informacije koje bi bile potvrđene dokazima da smo počinili kaznena djela zbog kojih trpimo posljedice, nepravdu i štetu, ali, kako se očigledno radi o neistinama i pakovanjima, takva saznanja i informacije nije dostavio nadležnim tužiteljstvima, nego je „saznanja“ proglasio tajnom – naglašeno je.

Da se OSA vrati u okvire zakona

Ovakvim, nezakonitim načinom rada ravnatelj OSA-e je, zajedno s ostalim prijavljenima, doveo u pitanje kompletan sustav sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima, tako da opravdano možemo izvesti zaključak da mnogi koji imaju sigurnosnu smetnju dobivaju dozvolu za pristup tajnim podacima, a mnogima se „pakovanjem“ utvrđuje sigurnosna smetnja i snose posljedice.

Ovu kaznenu prijavu dostavljamo Tužiteljstvu BiH na postupanje i provođenje istrage u predmetu “Sigurnosno provjeravanje”, a druge adresirane molimo da poduzmu radnje iz svoje nadležnosti i zaustave nezakonitosti ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića i drugih, te utječu da se OSA vrati u okvire zakona, a nama, dolje potpisanima i drugima koji su nezakonitim radom ravnatelja OSA-e ostali bez dozvole za pristup tajnim podacima, bez zaposlenja, pravdu i otklanjanje štete i posljedica nezakonitog rada ravnatelja OSA-e koju trpimo nepravedno.

Prije 13 mjeseci Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijeli smo kaznenu prijavu zbog nezakonitog oduzimanja dozvole za pristup tajnim podacima protiv gore navedenih osoba – stoji između ostalog u prijavi.

 

/HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Atom
Atom
1 godina prije

Takvi su hrvati Mehmedagici 😀

Napaćeni Bošnjo
Napaćeni Bošnjo
1 godina prije

Što sve na Hrvate???

Danilo V
Danilo V
1 godina prije

Mozda Bakir misli da je pametan..pa da proba ..igru na “kvadrat”..
Neverujem ja njima nista..dok ih nepogledam u ovi i licno cujem..
Ajd igra..nasi ste..a nase je i tuzilaatvo i sudstvo..pa cemo eto zadovoliti formu..
Eto..optuzen..i pravosnazno na Sudu(tacka)ba(tacka) kmee …oslobodjen..
Tako je bilo sa svim ratnim zlocincima iz Alijine dzihad vojske..od Dzaferovica..Orica..Seferovica..itd.. FASADA..
Jedino ako i njiha nije “nabijo nogom u guzicu i ganjo niz ulicu… dolje..”