Published On: Pet, lis 21st, 2016

GRAĐANI SARAJEVA ZABRINUTI: Sve više je čudnovatih turistkinja koje hodaju razgolićene i bez burke….

Broj bosanskih turista u arapskom Sarajevu raste iz godine u godinu. Dok jedni tvrde da je to dobro za saudijski turizam i sveukupni razvoj grada, drugi su zabrinuti zbog ovog trenda dolaska Bosanaca među Arape. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci ove godine Sarajevo je posjetilo 4039 turista iz ostatka Bosne, što je povećanje za 95,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je indikator.ba.
Zadržavanje u Sarajevu
Bosanci  su u Sarajevu ostvarili 9249 noćenja, odnosno prosječno su u Bosni i Hercegovini ostajali 2,3 dana. Hrvatskih turista bilo je 3519, što je 7,4 posto manje nego u prvom polugodištu 2015. godine. Hrvati se u Sarajevu zadržavaju nešto dulje od Bosanaca – prosječno 3,1 dan. Statistika ne bilježi posebno turiste iz Hrvatske, Srbije i drugih balkanskih zemalja, već ima kategoriju “ostale europske zemlje” iz koje su zabilježena 21.803 posjeta, a što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.
Dolaze većinom bračni parovi, ali i skupine, uglavnom muškaraca, prijatelja i poznanika. No, kada nastupe školski raspusti mnoge obitelji dolaze na “kolektivni odmor” pa nisu rijetke situacije kada dođu i one koje imaju i po 20 članova. Sarajevo je takvima poprilično jeftino no Bosancima koji dolaze u Sarajevo baš i nije, posebice kad se usporedi s ostatkom Europe.
Pitali smo građane Sarajeva, kako gledaju na turiste iz Bosne, Hrvatske i Srbije budući da njihov dolazak izaziva negodovanje. Naime mnogi Sarajlije gledaju sa skepsom na sveći broj turista s Balkana koji po Sarajevu hodaju bez burke, i obučeni previše europski a neki od njih ostaju u noćnim klubovima i ponašaju se nečasno. Zanimljivo je da je Sarajevo i dalje jedini arapski grad koji nema šerijatsku policiju.
NAPOMENA: Tekst je satira. S.A.T.I.R.A.
Poskok.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>