Građani BiH se mogu izjasniti i kao Marsovci!

Sve je spremni i probni popis stanovništva Bosne i Hercegovine počet će kako je planirano 15. listopada i trajat će dva tjedna, a u Distriktu Brčko počinje 1. listopada. Cijela operacija koštat će oko 200 000 maraka, a popis će se obaviti u 60 većih mjesta u državi. Bit će to i zadnji test pred službeni popis zakazan za travanj 2013. godine i poslužit će zapravo za ispravljanje eventualnih pogrešaka i postavljanje „čvrste organizacijske strukture“.

 

Zabranjene sugestije

Glavni popis iduće godine koštat će oko 44 milijuna maraka, a obavit će ga oko 25 000 popisivača koji će biti angažirani preko javnih natječaja. Posljednji je obavljen još 1991. godine, a u svijetu je praksa da se radi svaki deset godina. Zbog brojnih političkih i stranačkih sporova i sukoba, uglavnom vezanih za izjašnjavanje građana o nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti, popis u BiH nije izvršen lani kao u većini država.

Popisnice za probni popis već su otiskane što znači da su otklonjeni i svi sporovi i nesporazumi. Prema prvobitnoj verziji, bilo je predviđeno da se građani BiH izjašnjavaju isključivo kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili „ostali“.

Međutim, na intervenciju europskih institucija, prije svega Međunarodnog monitoring tima koji je inzistirao da se BiH pridržava europskih i svjetskih standarda, ostavljena je prazna rubrika za kategoriju „ostali“. Time je, kada je riječ o nacionalnosti, građanima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati dopušteno da se mogu izjasniti kako god hoće – kao Bosanci ili Hercegovci ili Marsovci ili Eskimi… Popisivači su dužni, bez bilo kakvih sugestija, nagovaranja i primjedaba, u rubriku „nacionalnost“ unijeti ono što im kaže građanin kojeg popisuju, piše Dnevni list.

 

Moguće i globe

Kada se radi o vjerskom opredjeljenju, odnosno vjeroispovijesti, novost je da su predviđene i kategorije „agnostik“ i „ateist“ uz, ranije poznatu, „ne izjašnjava se“. Također je novost i to da građani nisu dužni kao svoj materinski jezik upisati u popisnicu jedan od tri službena u BiH – bosanski, hrvatski ili srpski. Oni mogu kao svoj materinski jezik navesti koji god hoće, njemački, talijanski, španjolski … Imaju pravo navesti i dva jezika kao materinske.

Precizirano je da podatke o odsutnom članu kućanstva starijem od 15 godina može dati samo član kućanstva prisutan na popisu i koji najbolje poznaje tu osobu. Za osobe mlađe od 15 godina koje nisu prisutne na popisu, podatke može dati isključivo jedan od roditelja, usvojitelj ili skrbnik.

Treba još dodati da su osobe koje budu obuhvaćene i probnim popisom stanovništva dužne odgovoriti na sva obvezna pitanja iz popisnice, a ukoliko to ne urade mogu biti novčano kažnjene.