Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Grabar-Kitarović: Treba se više fokusirati na jugoistok Europe

Must Read


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak u Bruxellesu, nakon niza sastanaka s čelnicima institucija EU-a, da se potrebno više usredotočiti na europski jugoistok gdje je stanje gore nego prije.
Hrvatska predsjednica završila je u petak dvodnevni posjet Bruxellesu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.
Novinarima je kazala da je s njime razgovarala o sastanku Europskog vijeća koje se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, suradnji EU i Turske te o stanju u hrvatskom susjedstvu.
Rezimirajući svoj dvodnevni posjet Bruxellesu tijekom kojeg se susrela s čelnicima europskih institucija – predsjednicima Komisije, Parlamenta i Europskog vijeća, Jeanom-Claudeom Junckerom, Martinom Schulzom i Donaldom Tuskom, predsjednica je rekla da se njezini sugovornici slažu s njezinim opservacijama.
“Posebno se to odnosi na potrebu da se više usredotočimo na razvoj stanja na jugoistoku Europe i u pojedinim državama, da se perspektiva članstva nastavi i da se istodobno jasno naglašava potreba za daljnjim reformama i potreba za uređenjem, ne samo odnosa unutar država nego i među susjednim državama”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
“Ako ocjenjujemo stanje na jugoistoku Europe u ovom trenutku, ono je, nažalost, gore nego što je bilo prije godinu i pol ili dvije. Time su pridonijeli neki objektivni razlozi za koje možda nismo bili dovoljno spremni , ali sad imamo priliku ne samo kroz Europsko vijeće sljedeći tjedan, nego kroz doista čvršći dijalog razgovarati o načinima kako međusobnom suradnjom možemo zaštiti sve naše države od bilo kakvih potencijalnih prijetnji i kako ćemo pitanja koja su ostala otvorena rješavati paralelno uz proces pristupanja EU-u ili NATO-u”, dodala je./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -