Published On: Sub, ožu 15th, 2014

Gorbačov nije za ujedinjenje Rusije i Krima

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov u jednom pismu objavljenom u petak ne podržava “ujedinjenje” Rusije i Krima i poziva na zaustavljanje “eskalacije” koja vodi prema novom hladnom ratu.

”Najvažnije je zaustaviti opasnu eskalaciju, pronaći rješenje koje bi zadovoljilo građane Ukrajine i Rusije, spriječiti novi hladni rat”, napisao je dobitnik Nobelove nagrade za mir u pismu koje je objavio dnevni list Komsomolskaja Pravda.

On je odgovorio na poziv koji mu je dan ranije uputio u pismu Vitalij Tretjakov, bivši medijski direktor iz vremena Perestrojke, da se obrati njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i zatraži od nje da “ne ometa mirno ujedinjenje Krima i Sevastopolja s Rusijom”.

”Iznenađen sam što ne poznajete moj stav o događajima u Ukrajini”,odgovorio mu je Mihail Gorbačov.

”Ruski predsjednik je u skoro svakodnevnim kontaktima s drugim šefovima država, pa i s Angelom Merkel”, naglasio je on i dodao da se ne želi “miješati”.

”Radije bih vam savjetovao da razmislite o stvarnom uzroku aktualnih događaja. Ja ga vidim u prekidu Perestrojke, u besmislenom raspadu Sovjetskog saveza 1991. godine”, napisao je Gorbačov.