Published On: Čet, stu 1st, 2018

Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin i kao takav će dobiti mandat?!

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je donijela četvrtu izmjenu Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, javlja agencija Anadolija.

Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici SIP-a BiH, www.izbori.ba.

U ime koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić kandidat iz izborne jedinice 9 za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

Posljednjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi: “Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. SIP je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga.”

IZ SIP-a BiH podsjećaju da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvaćanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije.

“Izjašnjenje o prihvaćanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvaćanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin”, navode iz SIP-a BiH.

U tri ranije odluke SIP-a BiH od ponedjeljka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS.

Umjesto Radovana Vukovića (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Sanji Kovačević (Hrvatica) na listi SNSD-a.

Umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.

Umjesto kompenzacijskog Lana Prlić je dobila redovni mandat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, koji neće biti dodijeljen Zoranu Mikuliću iz SDP-a.

Kompenzacijski mandat SDP-a za Zastupnički dom Parlamenta FBiH dobit će Mile Atlagić s područja USK-a.

U Skupštini HBŽ-a mandat neće biti dodijeljen Anti Džaja nego Dragi Staniću na listi HDZ-a 1990. Također, u Skupštini HBŽ mandat neće biti dodijeljen Milanu Balabanu nego Josipu Tomiću na listi Narodne stranke Radom za boljitak.

U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona mandat neće dobiti Adis Agović nego Alma Delizaimović na listi SDA. U Skupštini ŽZH mandat neće dobiti Antonija Banožić nego Mirko Jelić na listi Hrvatske republikanske stranke, prenosi bljesak.info