Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Google se obvezuje popraviti Geminijevo generiranje netočnih i pristranih slika

Must Read

Googleov model Gemini našao se na meti kritika zbog proizvodnje povijesno netočnih i rasno iskrivljenih slika, što je ponovno izazvalo zabrinutost oko pristranosti u sustavima umjetne inteligencije.

Kontroverza je nastala kada su korisnici na platformama društvenih medija preplavili feedove primjerima Geminija koji generiraju slike koje prikazuju rasno raznolike naciste, crne srednjovjekovne engleske kraljeve i druge nevjerojatne scenarije.

 

U međuvremenu, kritičari su također istaknuli Geminijevo odbijanje da prikaže Kavkazance, crkve u San Franciscu iz poštovanja prema domorodačkim osjetljivostima i osjetljive povijesne događaje poput Trga Tiananmen 1989.

Kao odgovor na reakciju, Jack Krawczyk, voditelj proizvoda za Google Gemini Experiences, priznao je problem i obećao da će ga riješiti. Krawczyk je otišao na platformu društvenih medija X kako bi uvjerio korisnike:

Google za sada kaže da pauzira generiranje slika ljudi:

 

Iako priznaju potrebu za rješavanjem raznolikosti u sadržaju generiranom umjetnom inteligencijom, neki tvrde da je Googleov odgovor bio pretjerana korekcija.

Marc Andreessen, suosnivač Netscapea i a16z, nedavno je stvorio “nečuveno siguran” parodijski AI model pod nazivom Goody-2 LLM koji odbija odgovoriti na pitanja koja se smatraju problematičnim. Andreessen upozorava na širi trend prema cenzuri i pristranosti u komercijalnim AI sustavima, naglašavajući moguće posljedice takvog razvoja događaja.

Baveći se širim implikacijama, stručnjaci ističu centralizaciju modela umjetne inteligencije pod nekoliko velikih korporacija i zalažu se za razvoj modela umjetne inteligencije otvorenog koda za promicanje raznolikosti i ublažavanje pristranosti.

Yann LeCun, Metin glavni znanstvenik za umjetnu inteligenciju, naglasio je važnost poticanja raznolikog ekosustava modela umjetne inteligencije koji je sličan potrebi za slobodnim i raznolikim tiskom:

 

Bindu Reddy, izvršni direktor tvrtke Abacus.AI, ima sličnu zabrinutost oko koncentracije moći bez zdravog ekosustava modela otvorenog koda:

 

Kako se rasprave o etičkim i praktičnim implikacijama umjetne inteligencije nastavljaju, potreba za transparentnim i uključivim razvojnim okvirima umjetne inteligencije postaje sve očiglednija.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -