Gomila radova u Zagrebu ovo ljeto. Bit će zatvorene brojne ceste, evo popisa

OVOG ljeta u Zagrebu ima jako puno radova i to ne samo onih u ingerenciji Grada već i HŽ-a Infrastrukture te HEP-a, jer se ljeti nastoji obaviti što više radova kako bi se što manje otežavao promet kada se građani vrate s godišnjeg, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. U Selskoj cesti su u tijeku radovi na podvožnjaku, koje radi HŽ Infrastruktura, a planirani su radovi na još nekoliko takvih prolaza ispod željezničke pruge, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare u utorak.

Svi se ti radovi planiraju tako da ne budu u isto vrijeme zatvoreni prolazi, a opet da se što više uspije odraditi.

Čim se podvožnjak na Selskoj završi, zatvorit će se podvožnjak na Zagrebačkoj cesti, što će ponovno nažalost izazvati ozbiljne probleme, rekao je pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Andro Pavuna.

Zatvara se podvožnjak Miramarska

Prednost je što počinju godišnji odmori pa je puno manja opterećenost cesta, a postoje alternativni pravci, doduše svega nekoliko njih gdje se može proći ispod pruge. Nakon toga se planira zatvoriti podvožnjak Miramarska u centru grada.

Pavuna je najavio da će Grad asfaltirati velike prometnice, pa će zatvorena biti Ulica Ljudevita Posavskog na istoku grada, velika i važna cesta kojoj je potrebna sanacija te je zamolio građane za razumijevanje.

Također će se asfaltirati još niz cesta u Zagrebu – Svetice, u Novom Zagrebu, dio Ulice grada Vukovara. Grad će pritom paziti da se radovi ne obavljaju u isto vrijeme i da obilazni pravci budu što bolji.

Radovi na vrelovodima, velik dio grada bez tople vode

Uz sve to, idu radovi i na vrelovodima koji opterećuju određene prometnice. Također, zbog radova na vrelovodima stanovnici gotovo pola Novog Zagreba ovog ljeta šest tjedana neće imati toplu vodu.

“Zbog velikog opsega i kompleksnosti radova na revitalizaciji vrelovodne mreže, obustava isporuke tople vode krajnjim kupcima u naseljima Utrine, Travno, Jakuševec, Dugave i Sloboština, koja je počela 14. lipnja 2023., završit će do 5. srpnja 2023.

Tijekom srpnja slijedi nova obustava za navedena naselja, koja će započeti 19. srpnja 2023. i trajati do 9. kolovoza 2023., a čime će završiti kompletna rekonstrukcija magistralnog vrelovoda putem kojeg se toplinskom energijom opskrbljuju ova novozagrebačka naselja”, piše HEP Toplinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“HEP-TOPLINARSTVO u sklopu projekta ‘Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba’ provodi radove zamjene dotrajalih vrelovoda, koji su zahtjevni i opsežni, jer se provode u gusto naseljenom i prometnom području, a gradilišta se nalaze na lokacijama s podzemnim instalacijama ostalih energetskih i komunalnih poduzeća.

Pri planiranju radova pazilo se da obustave isporuke tople vode ne traju duže od tri tjedna u kontinuitetu, dok su se gradilišta organizirala na način da se osigura prometna povezanost naselja, stoga su radovi i obustave isporuke tople vode podijeljeni u više faza”, objašnjavaju.

“U revitalizaciji vrelovodne mreže koristi se moderna tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost toplinskog sustava grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je više od 92 milijuna eura.

Prihvatljivi trošak projekta je 73.8 milijuna eura, a od tog iznosa 55.9 milijuna eura financira se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Sve informacije o projektu i popis obustave tople vode građani mogu pronaći na web-stranici www.vrelovod-zagreb.hr”, dodaju.

O košnji

Vezano za košnju u Zagrebu, gradonačelnik Tomašević je rekao da se kose sve javne površine koje su u upotrebi, ali se uređuju i zemljišta koja su bila izvan upotrebe i nisu javne površine, tako da se odvoze ilegalna odlagališta otpada, ali i kosi. Za to je i osiguran novac u rebalansu gradskog proračuna.

O projektu Greenwaya, kojim se planira izgraditi biciklistička prometnica koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka ukupne duljine 121.6 kilometara, Tomašević je rekao da je došlo do kašnjenja s radovima jer su vezani uz obnovu Jadranskog mosta koja je bila prioritet zbog povlačenja novca iz Fonda solidarnosti, te će se sada radovi ubrzati.

Gradonačelnik je rekao i da je u završnoj fazi pregledavanje natječajne dokumentacije za ravnatelja/ravnateljicu Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog” te će uskoro donijeti odluku.