Published On: Pet, ruj 11th, 2020

GODIŠNJICA JE NAPADA NA WTC: Nitko iz vrha Predsjedništva BIH još uvijek nije poslao ispriku građanima Amerike. A čak su dvojica bivši pripadnici ABIH

Samo dva dana nakon Grabovice i Hrvata u BIH i građani Amerike sjetit će se svojih najmilijih koji su poubijani u terorističkom masakru islamista. Od kojih je jedan važan , ne samo logistički nego i teroristički dio , došao iz redova ABIH. I dok u BIH svaki put kad se radi o velikim mjestima stradanja Bošnjaka, svi strani ambasadori sjete istih, jučer na dan Grabovice, niti jedan europski diplomat pojma nije imao što se dogodilo na taj dan.

No mi nismo kao oni. Mi jednako suosjećamo za žrtvama Bošnjaka, koje su poubijali naši ili srpski krvnici, za žrtvama vlastitim, tragičnim pričama o zaustavljenim životima naše s djece kao i za žrtvama građana Amerike.

Amerikanci obilježavaju godišnjicu terorističkih napada 11. Rujna 2001. godine odavanjem počasti ali u nešto drugačijim okolnostima, poštujući mjere predostrožnosti protiv koronavirusa i u jeku predsjedničke kampanje, prenosi Associated Press.

U New Yorku, spor oko sigurnosnih mjera protiv koronavirusa će dovesti da se na dvije lokacije oda pomen žrtvama, jednoj na spomen-ploči Svjetskog trgovinskog centra, a drugoj na obližnjem uglu. Obilježavanje u blizini Pentagona bit će veoma ograničeno da čak ni porodice žrtava ne mogu prisustvovati, iako će male grupe tamo kasnije moći posjetiti spomen obilježje.

Trump i Biden će, u različito vrijeme, odati počast u Nacionalnom memorijalnom parku leta 93 u blizini Shanksvillea u državi Pennsylvania.

Trump će odati počast i govoriti na jutarnjoj ceremoniji, saopćila je Bijela kuća. Biden planira tamo odati počast popodne, nakon što prisustvuje svečanosti na spomen obilježju u New Yorku.

U međuvremenu, potpredsjednik Mike Pence također treba doći na mjesto poznato kao “Nulta tačka” – a zatim i na alternativnu ceremoniju nekoliko blokova dalje.

Godišnjica terorističkih napada ove godine se obilježava u jeku pandemije koronavirusa kada se SAD suočava sa zdravstvenom krizom, velikim demonstracijama i predsjedničkim izborima.

Ipak, porodice kažu da je važno da nacija zastane 11. 9. i prisjeti se napada otetih aviona koji su 11. 9. 2001. godine u Svjetskom trgovinskom centru, u Pentagonu i u blizini Shanksvillea ubili gotovo 3.000 ljudi, oblikujući američku politiku, percepciju sigurnosti i svakodnevni život na mjestima od aerodroma do poslovnih zgrada.