Subota, 13 travnja, 2024

GO GO TUZLA! Kantonalna Vlada tuži Federalnu jer ne želi vraćati njene kredite

Must Read

Vlada Tuzlanskog kantona pokrenuće uskoro tužbu protiv Vlade Federacije BiH kojom će pokušati da ospori Zakon o dugu, zaduženju i garancijama u FBiH, najavio je kantonalni premijer Bego Gutić. Istu stvar bi trebale učiniti i drugi kantoni/županije u FBIH jer je u proteklim mandatima Vlada FBIH zaduženje radila preko tuđih leđa. Drugim rječima Lijanović i Nikšić dizali su si kredite koje danas vraćamo svi.
Gutić je rekao da je Tuzlanski kanton finansijski oštećen jer su, prema ovom zakonu, kantoni dužni da vraćaju 50 odsto kredita koji federalna Vlada ima kod Međunarodnog monetarnog fonda.
– Nama je razumljivo zbog čega oni insistiraju na kreditu MMF-a, jer 100 miliona KM, koliko Vlada FBiH digne, oni vrate 50 miliona, a 50 miliona na indirektan način vraćaju kantoni i lokalne zajednice- pojasnio je Gutić.
Tuzlanski kanton oštećen je, kako je rekao, i Zakonom o raspodjeli javnih prihoda FBiH, koji “ide na ruku” Kantonu Sarajevo, dok je tim zakonom Tuzlanski kanton oštećen za oko 300 miliona KM u devetogodišnjem periodu, koliko je ovaj Zakon na snazi, odnosno na godišnjem nivou za oko 30 miliona KM.
Pokrenuta je “Tuzlanska inicijativa” za izmjene i ovog zakona, ali, iako je to urađeno prije nekoliko mjeseci, ona nije još razmatrana u Parlamentu FBiH, saopšteno je danas iz Vlade Tuzlanskog kantona.
Tuzlanski kanton postavlja pitanje ko “gura pod tepih” ovu temu i može li Kanton Sarajevo opstruisati ovu inicijetivu.
– Sad imamo problem sa stručnim službama u Vladi FBiH. Poslovnik o radu Vlade FBiH je regulisao kako se formira dnevni red. Ako neko ne želi da to stavi na dnevni red, on to može opstruisati na takav način koliko hoće. Isto tako može se desiti i u Parlamentu FBiH, na jednom od domova, Predstavničkom ili Domu naroda. Postoje zakonski mehanizmi da se ta stvar prolongira, oteže i opstruiše u nedogled- pojasnio je Gutić.
Profesor na tuzlanskom Univerzitetu Edin Delić rekao je da Sarajevski i Tuzlanski kanton imaju iste ingerencije, te da bi cilj donošenja zakona bila pravedna raspodjela javnih sredstava.
Tuzlanski kanton u finansijskom smislu očekuje teška naredna godina, Vlada Tuzlanskog kantona neće imati mogućnost zaduženja u 2016. godini, ali u izvršnoj vlasti vjeruju da će uspjeti da smanje deficit iz ranijeg perioda.
Izmjene i dopune federalnih zakona su, kako se navodi, jedini način da se kvalitetno poprave prihodi Tuzlanskog kantona.
U saopštenju Vlade Tuzlanskog kantona navodi se da bi privreda, realni sektor, nezaposleni, trudnice, porodilje, djeca, socijalna izdvajanja, zdravstvo, obrazovanje, osjetili efekte pravilne raspodjele javnih prihoda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -