Četvrtak, 18 travnja, 2024

GLAVNA TEMA SUMMITA Amerika od Hrvatske traži da nadzire sigurnosno stanje u BiH

Must Read

Glavna tema razgovora na summitu čelnika jugoistočne Europe u Zagrebu bit će jačanje institucija država regije u borbi protiv vjerske radikalizacije. To se prije svega odnosi na jačanje policijskih i obavještajnih kapaciteta država u regiji te jačanje legitimnih vjerskih zajednica u BiH, Srbiji i Makedoniji, piše, uz ostalo, današnji Jutarnji list.
Prema riječima sugovornika tog lista, razgovarat će se o tzv. hrvatskom modelu međucivilizacijskog dijaloga i odnosa s vjerskim zajednicama. Konkretno, kako primijeniti hrvatski model odnosa države i islamske zajednice. Naime, dijalog i izuzetnu suradnju s državnim institucijama predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj navode kao primjer kako bi se država i društvo trebali odnositi prema islamskoj zajednici.
Sugovornici lista naglašavaju da u tom kontekstu islamska zajednica u BiH nije problematična. Uostalom, nakon napada u Parizu i Sarajevu upravo je ona osudila te događaje. Prema pisanju tog lista, problem su radikalne struje u islamskoj zajednici u Srbiji, odnosno Sandžaku i Makedoniji.
Prema svim obavještajnim podacima, upravo je Sandžak jedno o važnijih sjedišta regrutacije islamskih boraca koji odlaze u redove IS-a u Siriju i Irak. Osim toga, u tamošnjoj islamskoj zajednici veliki je boj radikalnih imama koji pozivaju na borbu protiv tekovina zapadne civilizacije, navodi Jutarnji list.
List piše da je Hrvatskoj američka administracija namijenila posebnu ulogu kao najpouzdanijem savezniku u ovom dijelu Europe s koji je ostvarena izuzetno dobra vojna suradnja.
„Doprinos Hrvatske u borbi protiv terorizma je značajan, iako često nevidljiv, a to se od Hrvatske očekuje i ubuduće. Uloga njenih službi i nadalje će biti nadzor stanja u BiH i bliska suradnja s obavještajnim službama u toj zemlji”, ističe se, uz ostalom, u današnjem izdanju Jutarnjeg lista.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -