Published On: Sri, ožu. 22nd, 2017

TAKO MLAD A TAKO RADIKALAN: Rezolucija je samo korak ka cilju- pripremamo Ustav po volji najvećeg nacionalizma u BIH

Ova Rezolucija je bila samo jedan korak ka cilju, a cilj je multietnička, građanska Bosna i Hercegovina u kojoj će svaki pojedinac bez obzira kako se zove ostvarivati ista prava koja će važiti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine”, kazao je zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH Damir Mašić, predlagač rezolucije o usudi inicijativa za federalizaciju koju su danas usvojili zastupnici sarajevskih stranaka u federalnom parlamentu. Jedan dio tih stranaka naziva se građanskima, dok realno, nastupaju u interesu tek većinskog nacionalizma. Koliko je to u interesu Bošnjaka, odnosno koliko se povlaštena skupina ljud igra njihovim emocijama, i drži u šaci njihovu budućnost, to je tek drugi dio pitanja.

Mašić je rekao da je po pitanju građanske države potreban decidan i jasan stav svih stranaka ljevice.

” Taj stav već se kristalizira. Kada budemo definirali zajedničke izborne platforme to će vrlo jasno i nedvosmileno doći do izražaja. Imamo radnu grupu koja radi na pripremi  novog Ustava Bosne i Hercegovine. Zapravo intencija je da se ukinu kantoni koji su postali potpuni višak i teret razvoja”, kaže Mašić.

On je kazao da to neće biti samo odgovor etničkom principu koji se zastupa od strane HNS.

“To može biti drugi koncept i alternativa ovome u što nas vodi parlamentarna većina a posebno HDZ, pogotovo što Dragan Čović nije ni sanjao da može dobiti ovo što mu je sada isporučeno”, zaključio je Mašić.

Podsjetimo građanski koncept podrazumijeva načelo jedan čovjek, jedan glas, što bio dovelo do vladavine najbrojnijeg naroda nad BiH i rušenje dva druga naroda tronacionalne BiH. Nametanje takvog koncepta praktično bi dovelo i do rušenja Bosne i Hercegovine.

Zašto Mašić ukoliko je patriot želi propast BIH?

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer