SRBI UTVRDILI: Brat na brata udario. Bošnjaci su u genetskom smislu hrvatskiji Hrvati od samih Hrvata

Nedavna istraživanja u genetskoj laboratoriji u Vancouveru u Kanadi potvrdila su podrijetlo Bošnjaka i Crnogoraca. Genetska knjižnica sa stotinama tisuća genetskih uzoraka iz cijeloga svijeta (Genebase.com) objavili su svoja istraživanja iz Vancouvera, gdje se laboratorij i nalazi, u vezi Haplogrupe koja je direktno povezana sa Bošnjacima i Crnogorcima piše srpski Kurir.

Haplogrupa I, koja se uzdigla prije otprilike 25.000 godina na Balkanskom poluotoku za vrijeme posljednjeg ledenog doba, ekskluzivno je povezana s hrvatskom populacijom. Po prvi put u ljudskoj povijesti, u mogućnosti smo da otkrijemo svoju povijest sa 100 posto, preciznošću tako što se oslanjamo na redoslijed DNA koda koji postoji u svakom živom biću na našoj planeti, piše srbijanski “Kurir”.

Haplogrupe su DNA markeri koji su često geografski orijentirani i koriste se za praćenje zajedničkih predaka čitave populacije. Ovi markeri su često još više podjeljeni, dodatnim slovom ili brojem koji simbolizira još dublju pukotinu među ljudima. Na primjer, Hrvati i Bošnjaci imaju najvišu frekvenciju Haplogrupe 12a2, a to je marker koji se može pronaći samo unutar granica Hrvatske, Bosne i Hercegovine i malo više od pola Crne Gore.

Otkad su se pojavila istraživanja može se predložiti da su Bošnjaci i većina Crnogoraca po svim genetičkim podacima – etnički Hrvati. Mapa slijeva pokazuje genetički marker 12a2 ograničen na Hrvatsku (32 posto), Bosnu (40-50 posto), na otok Hvar (66 posto), Korčulu (52 posto), Brač (36 posto) i Krk (9,5 pdto). Odemo li sjeverno (prema Sloveniji) vidimo da marker nestaje i postaje slabiji. Isti fenomen nastaje i ako pogledamo prema Ulcinju, lociranom u Crnoj Gori, te ako pogledamo u Albaniju i Srbiju.

Prije 25.000 godina Halpogrupa I pojavila se iz Haplogrupe IJ, zajedničkog pretka Haplogrupe I i Haplogrupe J. Haplogrupa I smatra se ekskluzivnim hrvatskim markerom prema Genebase.com i autoru Dr.. Ivanu Juriću, koji je u svojoj knjizi “Genetičko podrijetlo Hrvata” napisao da bi se marker 12a2 trebao zvati “Hrvatski marker”. Jurić objašnjava da je Haplogrupa samo Hrvatska, a ne i Bošnjačka, jer dolazi iz današnje Hrvatske i širila se istočno, prema Bosni, i južno prema Crnoj Gori, čineći obje zemlje sličnima.

Haplogrupa IJ došla je iz Haplogrupe F, te je mutirala u Haplogrupa I u današnjoj Hrvatskoj (pretpostavlja se da je nastalo na području oko grada Splita). Haplogrupa F nastala je u Africi prije otprilike 50.000 godina i širila se sjeverno, prema Bliskom istoku i mutirala i promijenila se u IJ, popraćena nastankom Haplogrupe I u Hrvatskoj, prenose srbijanski mediji.

Da li Bošnjake treba smatrati Hrvatima? To je političko pitanje, a ne znanstveno. Znanost ne zna za barijere koje su postavile političke institucije. Genetski rečeno, Hrvati i Bošnjaci su neprimjetni. Oni, zajedno sa polovicom populacije Crne Gore (do Ulcinja) su isti ljudi. Genetički, jedan narod, ali kulturno? To je drugo poglavlje i nije vezano za znanost.

 

Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske.

Kako je to moguće? Još jednom, znanost ne vidi kulturu ili nacionalnost. Ona vidi samo genetski kod, star tisuće godina. Najbolji odgovor je da su ti individualci koji nose Haplogrupa 12a2 markera, jednostavno “etnički Hrvati”. Na primjer kada bi bio jedan samo prozvani Bošnjak, ali imao velik postotak 12a2 haplotipa, on bi bio etnički Hrvatski Bošnjak. Crnogorac, koji bi imao isti rezultat, bi bio etnički Hrvatski Crnogorac. Želimo istaknuti da je nacionalnost osobe (Bošnjak, Crnogorac, itd) osobna deklaracija i osjećaj, ali etnički raspored određen je genetičkim faktorom na kojeg osobna deklaracija ne može utjecati, poručuju iz “Genebase.com”.

 

24sata.info