GATALO: Sve za Željka, Željko za sve

Niko ozbiljan u ovoj zemlji ne može ove ljude uplašiti ratom. Ova zemlja ne samo da nije vrijedna ratovanja, već nije vrijedna ni ostanka u njoj. Svake godine manji grad iz BiH ode u EU. Preko 100 000 života za ovo, ti jarca! Da bi 1 000 000 i više otišlo iz nje, prvo oni koji su preživjeli rat pa oni u ratu i prije njega još nerođeni. Razmišljao sam o tome i najzad shvatio…

Željko. Željko Komšić. Bosna i Hercegovina postoji zbog Željka Komšića. Da bi on imao pratnju kad ide na skijanje, da ga prati u visine, do Kibeta, da ga prati na Vilsonovom dok ispija pivo u Maršalu… Prosto i jednostavno. Osiguranje je tu kad on i njegovi idu u prodavnicu, u bibl… Hm, ne znam gdje sve, ali Željko i njegovi su sigurni. Nane ga tapšu po ramenu i omiljen je u svim bh džematima. Grle ga, ljube, balave i žvalave.

Bosna i Hercegovina je navikla da ima dva bošnjačka člana predsjedništva. Zapravo, SDA je uglavnom imala 2 (slovima dva) člana predsjedništva. Na zadnjim izborima za troglavo predsjedništvo nasljedni predsjednik BiH, Bakir Izetbegović, precijenio je svoju snagu unutar svoga glasačkog tijela. Članovi predsjedništva su trebali biti on Bakir i vječni mu Željko, čuvani i štićeni. Džemati nisu iznevjerili, Željko je dobio glasove Bošnjaka (nekad Muslimana) ali se dogodilo nešto čudno.

Željko je dobio dovoljno glasova u džematima. Ali, Bakir nije. SDA je ozbiljno poremetila ta vijest, a članstvo, lišeno moći Bakira Izetbegovića u troglavom predsjedništvu, izloženo je nemilosrdnom pravosuđu. Zaboravljen je dogovor da tužiteljstvo i tužilaštvo ne dira u visoku korupciju (kako to Osmica onomad reče) i okomilo se na Fadila i još par njih. Nečuveno. Neviđeno.

Sad je Željko sam u zastupanju interesa SDA. Hoće li SDA mudro čekati da se ova trojka pošteno „izbaleći“ ili će se SDA nastaviti sama prosipati i brukati pa će trojka opet da bude dio troglavog predsjedništva?

Jer,ruku na srce, BiH je sinonim za korupciju. Desetine i stotine miliona su nestale netragom, bez ozbiljnog pitanja šta se dogodilo s tim parama. Ne moraju se braniti jer ih niko nikad nije optužio. Najgora kazna za krađu miliona je „mišljenje s rezervom“. Isto je u oba entiteta, niko ne dira one koji ukradu ako nije u pitanju nešto drveta za grijanje familije ili koja vreća brašna. Ili ako neko povrijedi političara riječju, videom ili slikom. Ali, to nije ova priča.

Glasači su u demokratijama nosioci izborne volje i kredibiliteta. Zastupate, barem je to jasno, one koji su vas izabrali. Njih, dakle, predstavljate.

Bosna i Hercegovina je prva i jedina zemlja u kojoj je predstavnička demokratija zamijenjena pripadničkom. Tako mene, recimo, u Federaciji zastupaju Bogić Bogićević, Miro Lazović i i onaj čemerni Milan Dunović, daleko im lijepa kuća… Dakle, dovoljno je da pripadate nekom narodu da biste ga predstavljali. Ulovite Talijana i s njim se dogovorite da je Italija vaša. Uhvatite Francuza i s njim se dogovorite kako je Pariz vaš. Prosto ko grahorica.

Kako god, ako vam komšije u najboljoj želji hoće birati predstavnika, on će se zvati Željko. Željko Komšić.