Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Gašparević: DF u ulozi bošnjačkog rezervnog igrača

Must Read

SARAJEVO – Politički analitičar Pejo Gašparević rekao je da dosadašnji bezuspješni pokušaji formiranja vlade Federacije BiH govori da u tom entitetu postoji i dalje pretenzija bošnjačke političke elite da se posredstvom navodno ljevičarskog i građanskog Demokratskog fronta /DF/ Hrvate učini neravnopravnima.

“DF pokazuje prekomjernu pretencioznost i želi da se dokopa ministarskih fotelja na način da se umanji politička ravnopravnost hrvatskog naroda”, rekao je Gašparević.

Indikativno je, ističe on, kako se sada iz miljea DF-a poseže za brojem glasača koji su ih podržali, a osam godina sadašnji predsjednik te stranke Željko Komšić bio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bez obzira što je imao minornu, posve zanemarivu podršku Hrvata, ali tada im nije bio važan broj glasačke podrške Hrvata.

“Takođe je indikativno da DF za vrijeme protekle ‘platformaške’ vlasti nije spominjao važnost broja glasova kada su u tu vlast ušle one stranke i zvaničnici koji nisu imali većinsku glasačku podršku Hrvata u BiH”, podsjetio je Gašparević.

Prema njegovim riječima, DF nastavlja da praktikuje politiku dvostrukih kriterijuma, a takav pristup nosi u sebi rizike produkovanja odumiranja ideje BiH koja bi trebalo da bude ravnopravno – i bošnjačka i srpska i hrvatska.

“Koalicija HDZ, SDA i DF je hibridna, jer su u njoj dvije stranke – HDZ i SDA, koje su narodnjačke konzervativne orijentacije desnoga centra, a DF sebe predstavlja kao ljevičarsku, građansku, multietničku. U biti, pod maskom tih atributa, podržava unitaristički koncept uređenja BiH”, ocijenio je Gašparević.

Napominjući da u demokratijama nije neuobičajena koalicija programski različitih stranaka, Gašparević upozorava da ovdje, međutim, nije riječ samo o tome.

“Ovdje je riječ o pokušaju da DF odigra ulogu bošnjačkog ‘rezervnog igrača’ koji pod ukrasima ljevičarske terminologije, provodi politiku u kojoj nema nacionalne ravnopravnosti. To je sofisticirani neoboljševizam”, konstatovao je ovaj politički analitičar.

Teško je pouzdanije predvidjeti sudbinu takve koalicije s takvim različitim orijentacijama, kaže on, ali je čudno da međunarodna zajednica, koja je prije četiri godine svojom neprincipijelnošću doprinijela obezvrijeđivanju većinske glasačke volje Hrvata u BiH, ovaj puta ćuti na očigledne “političke nestašluke” kojima se ponovno na mala vrata želi instalisati unitaristički pristup uspostavljanja vlasti.

Komentarišući izjave čelnika SDA da “treba učiniti sve da se koalicija SDA, DF, HDZ održi”, te da je “DF stranka probosanske orijentacije, čiji se program rada u mnogim segmentima poklapa s programom SDA”, Gašparević kaže da to podjseća na oživljavanje političke podobnosti.

“Nekada se kroz Socijalistički savez glumila demokratičnost, a u stvari su se na taj način promovisale ‘projugoslovenske težnje’ i sve je bilo na liniji jedne partije. Ovakvo nuđenje probosanstva je na liniji unitarizma u BiH. Bosanstvo treba ostati zavičajna i geografska odrednica, a ne pretvarati ga u instrument politike i ideologije”, zaključio je Gašparević.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -