Srijeda, 17 srpnja, 2024

GALIĆ: Povećana vjerovatnoća ilegalnih prelazaka preko BiH

Must Read

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da se zatvaranjem takozvane balkanske rute povećava vjerovatnost pokušaja ilegalnih prelazaka osoba sa Bliskog istoka preko teritorije BiH.

– Važno je istaknuti da sjeveroistok i istok BiH sa Srbijom graniči rijekom Drinom koja nije pogodna za prelazak potencijalnim ilegalnim migrantima. Na jugu BiH planinski su predjeli, ali je utvrđeno nekoliko mjesta na kojima je moguće ilegalno preći granicu izvan graničnog prijelaza – precizirao je Galić.

On je za portal “Vijesti.ba” rekao da su na takvim mjestima postavljeni betonski blokovi ili rampe, a patrole ih često nadziru, uz upotrebu tehničkih sredstava poput termovizijskih kamera i slično.

Galić smatra da, s obzirom na iskustva susjednih zemalja, ne bi bilo dobro da se izbjeglička kriza prebaci i u BiH bez obzira na to što bi, u tom slučaju, BiH predstavljala tranzitnu zemlju na putu ljudi koji bježe iz ratom pogođenih teritorija ili traže šansu za bolji život u zemljama EU.

– Ono što je definirano u slučaju masovnog priliva izbjeglica Akcionim planom na nivou BiH sadržano je u operativnim planovima koje je Granična policija BiH donijela 2015. godine. Okvirni plan podrazumijeva preusmjeravanje policijskih službenika i materijalno-tehničkih sredstava na dijelove granice gdje bi se ukazala potreba – pojasnio je Galić.

On je ponovo ukazao na problem nedostatka policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, koji je uočljiv na graničnim prelazima.

– Duže vrijeme mi odgovaramo na sve zadaće i izazove postojećim ljudskim potencijalima, ali nužan je dalji razvoj ove agencije posebno s težnjom BiH da u budućnosti postane član EU. Ne možemo govoriti ni o boljim rezultatima ukoliko nemamo dovoljan broj policijskih službenika. Problem će djelimično biti riješen početkom rada 100 kadeta u činu ‘policajac’ koji se trenutno školuju – naveo je Galić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -