Published On: Sri, lis 8th, 2014

Fuele: Vrijeme je da političari u BiH počnu raditi za bolju budućnost svog naroda

Ova godina je bila veoma teška za Bosnu i Hercegovinu. Prizore razaranja i šteta uzrokovanih poplavama će biti teško zaboraviti. Ipak, usprkos neviđenom opsegu ekonomskih gubitaka i osobnih patnji, duh suradnje je pomogao ovoj zemlji i njenim građanima da prevladaju najgore te da se postupno okrenu budućnosti.

U tim teškim trenucima, Europska unija je pokazala solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine: prvo, kroz neposredne i važne aktivnosti spašavanja i pomoći, a drugo, pružajući podršku sanaciji i obnovi.

Sredinom srpnja, Europska komisija, Francuska i Slovenija organizirale su donatorsku konferenciju na kojoj je od međunarodnih donatora prikupljeno preko 800 milijuna eura ‘soft’ kredita i bespovratnih sredstava. U kolovozu smo pokrenuli Program EU za oporavak od poplava za Bosnu i Hercegovinu, vrijedan preko 43 milijuna eura, s ciljem pružanja pomoći lokalnim zajednicama i najugroženijima.

Taj isti duh solidarnosti, zajedničke odgovornosti i hitnosti treba da vodi političke lidere u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU.

To, do sada, skoro da nije tako. Bosna i Hercegovina nije prevladala zastoj u europskim integracijama uslijed nedostatka političke volje njenih lidera, usprkos iskrenim naporima nekih od njih. Stoga, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU – koji bi predstavljao važan korak na putu zemlje prema europskim integracijama – još nije na snazi.

2010. godine, kada sam počeo raditi kao europski komesar za proširenje i politiku susjedstva, nadao sam se da će Bosna i Hercegovina nastaviti nadograđivati svoja prethodna postignuća i, uz podršku EU, poduzimati djelotvorne korake u cilju napredovanja zemlje na putu europskih integracija.

Bio sam sretan kada smo zajedno uspjeli izraditi Mapu puta za pripremu aplikacije za članstvo u EU. Međutim, lideri zemlje nisu ispoštovali svoje obveze jer su slijedeći vlastite nacionalne ili stranačke programe propustili postići konsenzus. Ako se trenutni zastoj nastavi, ekonomija će i dalje posrtati, ljudi će biti sve siromašniji, a mladi i talentirani će nastaviti da odlaze iz zemlje.

Ne mora da bude ovako.

Političke vođe u zemlji se moraju sastati i zajednički ispuniti težnje građana. U veljači ove godine sam morao obustaviti napore na posredovanju uslijed propusta političkih lidera da se dogovore o neophodnim reformama. Ali, Europska unija nije odustala od Bosne i Hercegovine. Poplave su pokazale da snažna solidarnost povezuje ovu zemlju i ostatak Europe.

Sporazum za rast i zapošljavanje, koji je ovog ljeta predstavljen u Sarajevu, predlaže nekoliko konkretnih mjera za rješavanje ključnih strukturalnih ekonomskih problema. One bi trebalo da budu osnova za političke stranke u budućoj koaliciji za pokretanje hitnih ekonomskih reformi.

Nakon izbora, treba poduzeti odlučne korake kako bi se zemlja vratila na put europskih integracija i omogućilo Bosni i Hercegovini da iz post-daytonske faze krene u fazu pristupanja Europskoj uniji. Ne postoji niti jedan razlog za zaostajanje Bosne i Hercegovine  za drugim zemljama regije. Vrijeme je da se političari u ovoj zemlji zajednički i s obnovljenim elanom rade za bolju budućnost svog naroda.

Za Bljesak.info Štefan Füle, povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva