Published On: Ned, ruj 29th, 2019

Francuska ukinula ime Džihad: ‘Ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom’

‘Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme’

Francuski sud ukinuo je ime “Džihad” koje je prije gotovo godinu dana jedna majka dala svojem djetetu, jer smatra da ima negativno značenje.

“Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme”, precizirao je sud Dijona i naglasio da “vodi računa o najboljim interesima djeteta”.

“Ime ‘Džihad’ ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s ‘Džahid’ koji na arapskom znači napor ili hrabrost i nije povezano s ratom”, kažu suci.

Afera je izbila početkom studenoga 2018. kada se gradska uprava obratila sudu obiteljskog prava kako bi ishodila poništenje imena.

“Iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu, a znači “sveta borba, sveti rat, rad, trud”, dakle može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima,” objasnio je državni odvjetnik Dijona Eric Mathais.

On je naglasio da se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima.

Majka dječačića je za regionalni list Le Bien Public izjavila da će u slučaju negativne odluke suda promijeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u travnju 2018. u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare