Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Must Read
Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina. Gradonačelnica, bivša bliska suradnica čelnice krajnje desne stranke Nacionalni skup, Marine Le Pen, potpisala je uredbu kojom se predviđa da “svaki maloljetnik mlađi od 13 godina ne smije, bez pratnje odrasle osobe, cirkulirati od 23 sata do 6 sati ujutro javnom cestom” u tri “prioritetna susjedstva”, odnosno povijesnoj jezgri i dva siromašna susjedstva.

“U slučaju nužde ili neposredne opasnosti za sebe ili druge”, općinska ili nacionalna policija može “vratiti te maloljetnike u (svoju) kuću ili policijsku postaju”, prema naredbi gradonačelnika Roberta Ménarda. Gospodin Ménard svoju odluku opravdava “sve većim brojem mladih maloljetnika koji su usred noći prepušteni vlastitim uređajima”, kao i povećanjem broja “urbanog nasilja”. Međutim, g. Ménard nije naveo konkretne brojke, rekavši da je delinkvencija među djecom mlađom od 13 godina “slijepa točka” u statistici zbog nedostatka sudskog praćenja.

Lijevi sindikati i udruge planirali su kasnije danas demonstrirati “protiv ideja krajnje desnice” u gradu.

Prema “prvoj snimci delinkvencije i nesigurnosti 2023. godine”, koju je početkom 2024. objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, djeca mlađa od 13 godina činila su 2% optuženih za kaznena djela protiv osoba (u usporedbi s 36% za one u dobi od 30 do 44 godine) i 1% optuženih za nasilne krađe (u usporedbi s 44% za one u dobi od 18 do 29 godina). Državno vijeće poništilo je 2018. sličnu uredbu koju je 2014. donio Robert Ménard, ukazujući na nepostojanje “preciznih elemenata kojima bi se poduprlo postojanje posebnih rizika povezanih s maloljetnicima mlađim od 13 godina”.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -