Published On: Pet, ruj 18th, 2020

Founding Fathers of the United States of Bazzznia: OHR u ponedjeljak neće raspravljati o kršenju Daytona i smjeni Komšića. Zašto?

OHR je tijelo koje jamči provedbu Daytona  i svih njegovih odredbi. Vrhovni, natkrovljujući smisao smisao Daytona je Mir. Zašto je to tako? Zato što je Dayton nastao kao odgovor na užase rata.

Tri zaraćene i tri neporažene strane načinile su Daytonski mirovni okvir ne zato da bi jedna od triju strana, u miru postizala ono što nije u ratu, nego zato da bi se očuvao Mir, iz kojeg bi, dijalogom, reformama, trostranim pristankom svih, taj Ustav s vremenom evoluirao u nešto bolje.

Svako nasilno nasrtanje na njega kažnjivo je, i po Ustavu države Srpske i po ustavu Federacije Bošnjaka i Hrvata i po Aneksu 4. Namjerno pišemo države jer su po Ustavima i RS i FBIH unutar samih Ustava označene kao države.

Ponavljamo . Vrhovni smisao Daytona nije ni liberalna demokracija, niti šerijat, niti šehidski muzeji niti filmovi Danisa Tanovića niti književnost Aleksandra Hemona, niti Bakirovih pet minuta slave, niti Čovićev šogunat niti Dodikovanje Bosnom niti šepurenje Johana Sattlera , Matt Fielda i ostalih “jednom u životu važnih” stranih diplomata u BIH.

Smisao Daytona je Mir.

Prva rečenica Daytona je “Opredjeljeni za Mir”

Zato se Međunarodni ugovor, koji je čist primjer Međunarodnog prava – Dayton zove Mirovni sporazum. Ne sporazum Uvoda u novi rat. Ne zove se “Sad ćemo vam j…. majku”. Zove se Mirovni sporazum.

Ako neka stranane želi više taj sporazum onda se to kaže. I SDA je to kazala . I Komšić je to kazao.

Bakir je jasno rekao : Dom naroda više ne prihvaćamo. Tražimo da Federacija Bošnjaka i Hrvata postane prosta građanska verzija Srpske. On nije rekao – Tražimo ukidanje Srpske i Federacije. Što bi Hrvatima bilo daleko prihvatljivije. Ne. On kaže: Tražimo da Hrvati pristanu da privremeno potpuno marginaliziramo  njih u Federaciji, da preuzmemo sva hrvatska mjesta na razini države i Federacije kako bismo se lakše mogli obračunati sa Srbima.

Savjetnik Komšićev – Hebibović kazao je da se sa Srbima treba fizički obračunati nakon što se riješi Hrvate.

Reuf Bajrović nema tatu kojem treba premještati kosti iz Sandžaka u Potočare, pa ima vremena napisati ovo:

Da bi se očuvao Mir – Dayton se mora poštivati.Tko odbija poštivati Dayton?

Jasno je. Onaj tko nameće drugima političku volju i zvecka ratom.

Onaj čiji predstavnici prijete slanjem vehabija na tuđa mora.

Onaj tko govori “mi se više ne možemo stiskati nećete nas ograđivati žicom”. Zašto su njihove žice nježne i glatke a naše se ne trpe i bodljikave su? Zašto je samo naše postojanje “nepodnošljivo” a mi u susjedstvu “prijetnja po bošnjački narod”. Kako možeš govoriti o želji da živiš s nama “a ne pored nas” i istovremeno sve što je srpsko i hrvatsko nazivaš prijetnjom?

A nekad nisu tako govorili:

  • Tko je prijetio silovanjem i nabijanjem na kolac drugima?
  • Tko nije proveo istrage i osudio svoje ratne zločince?
  • Tko krije lokaciju Huse Živalja (SDA) suradnika Bin Laden državljana BIH tijekom napada na WTC?
  • Tko poručuje Koštunici i Beogradu da će mu slomiti prst?
  • Tko je taj koji uporno odbija prihvatiti ustav Federacije Bošnjaka i Hrvata?
  • Tko prijeti uzimanjem hrvatskog kluba Doma naroda kako bi mogao direktno udarati po Srbima i Srpskoj?
  • Tko je preuzeo sve javne medije u BIH i uskratio informiranje na materinjem jeziku i na materinjoj istini drugim narodima u BIH?

Komšić je izabran suprotno Daytonu. OHR to zna. Jer je pročitao Aneks 4, dio u kojem se govori o “hrvatskom, srpskom i bošnjačkom” članu Predsjedništva. Dio u kojem se govori kako hrvatski član predsjedništva nacionalni veto polaže u hrvatskom klubu Doma naroda. Ne u srpskom nit bošnjačkom. Čime se direktno obara teza da je Komšić “predsjednik svih građana BIH”. Po važećem ustavu, tri člana Predsjedništva predstavljaju tri teritorije. RS, dio FBIH s većinom Bošnjaka i dio FBIH s većinom Hrvata. Zato Dodik veto polaže u RS-u , Bošnjak se obraća teritoriji Federacije s koje dolazi većina u klubu Bošnjaka, Hrvat teritoriji FBIH otkud dolazi većina u klubu Hrvata. Zato su dva iz Federacije Bošnjaka i Hrvata i jedan iz RS. A ne obrnuto.

OHR je , isti dan kada je vidio da se izborom Komšića unosi retorika rata u postmoderni bošnjački nacionalistički novogovor , morao zaustaviti taj proces. Morali su kazati : Ovo nije progres, ovo će pojačati nepovjerenje. Nikad se s Komšićem BIH neće iz Daytona pretočiti u Brussels.

OHR to nije uradio. Kažnjavali su one koji su čuvali Dayton. Podržavali su one koji su ga rušili.

OHR to nije učinio. Niti prvi put niti drugi put niti treći.

OHR ne štiti Mir niti Međunarodno pravo. Zašto. Odgovor sami donesite. Šefovi Arabije i Turske ga znaju. Možete ga i vi znati ako malo uključite mozak.

 

BIH je nebitno područje i Americi i EU. Nekim zemljama kojima se EU i SAD udvaraju, a koje su bogate naftom, je bitno.

BIH je međutim, s porastom terorizma postala bitno područje i EU i Americi.

Do sada nas je OHR prodavao za petrodolare. Srbe i Hrvate. Onda su i EU i USA djeca odletjela u zrak, od metaka momaka koji su odrasli na kršenjima Daytona.

EU i SAD mijenjaju priču. OHR još uvijek ne smjenjuje Komšića…

Zašto?

Komšić je svaki put kad je dao svoju licemjernu riječ otimajući hrvatsku fotelju morao izreći teskt ove zakletve :

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Premda je u sva tri mandata kršio ovu riječ, OHR ga nikada nije smijenio.

Dapače dopuštali su mu podizanje razine nacionalizma u Federaciji Bošnjaka i Hrvata, dopuštali su Bošnjacima da ismijavaju Izborni zakon. Koji je također nametnut od OHR-a iako je prema Aneksu 4, odavno trebao biti, od prvog dana, izglasan u Parlamentu BIH.

OHR niti u ponedjeljak neće smijeniti Komšića. Premda je ovaj tjedan nekoliko puta ponovio da će kršiti Ustav BIH kojeg smatram prevaziđenim. Premda je njegov savjetnik pozvao na fizički obračun sa Srbima. Nakon Hrvata.

OHR čine tko? Međunarodna zajednica koja se brine o poštivanju međunarodnog prava.

Komšić je rušenje Međunarodnog prava. I oni to znaju.

Možda je cilj svjetskih sila zapravo smrt međunarodnog prava i uvod u kaos.

A Sarajevo i kaos, znamo da to nekako ide jedno s drugim…

Nekako i ona udaljenost od 1918-2018 od točno stog godina djeluje sablasno…