Petak, 19 travnja, 2024

Formiranje zajednice općina sa srpskom većinom će biti teško, ali je nužno

Must Read

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden poručio je danas u Prištini da će američki narod nastaviti podržavati Kosovo, ali da njegove vlasti moraju i dalje raditi na ispunjavanju uvjeta iz Briselskog sporazuma, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i formiranje zajednice općina sa srpskom većinom, kao i da moraju usvojiti sporazum o granici sa Crnom Gorom.

Biden se nakon susreta sa kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, zajedno sa njim obratio medijima, naglasivši kako je uspjeh Kosova, djelimično uspeh i njegove zemlje, javlja Anadolu Agency.

Američki potpredsednik je kazao kako je zadovoljan napretkom koji je na Kosovu postignut od njegove poslednje posjete 2009. godine. Biden je kazao kako je na Kosovo došao kako bi s obitelji sudjelovao na ceremoniji imenovanja puta po njegovom pokojnom sinu, te da je ponosan roditelj jer mu je sin bio bolji od njega.

Biden je istaknuo kako je na Kosovu i kako bi dužnonsicima te zemlje prenio poruku kako će SAD nastaviti biti uz Kosovo.

“Kada sam bio ovdje posljednji put, rekao sam da vaša demokracija potiče stabilnost regije“, kazao je i naglasio kako za nezavisno Kosovo nema puta natrag, te da je svjestan da su trebale biti donijete i neke teške odluke kako bi se išlo naprijed.

Biden je pohvalio kosovskog predsjednika što je ispoštovao srpske žrtve ubijene 1999. godine kod Lipljana, kao i djecu ubijenu u Goraždevcu 2003. godine.

Američki potpredsjednik je istaknuo kako je na sastanku s premijerom Isom Mustafom i predsednikom Thacijem razgovarano o nužnosti nastavka dijaloga sa Srbijom kako bi se normalizirali odnosi dvije zemlje, kao i o nužnosti ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

“Formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom će biti teško, ali je to nužno za vas, to je osnova unaprijeđenja Kosova i pune integracije Kosova i Srbije u Europu”, poručio je Biden, dodavši kako je o tome u Beogradu razgovarao i sa srbijanskim premijerom Vučićem.

Istaknuo je i kako se na Kosovu moraju izvrštiti reforme pravosuđa te da borba protiv korupcije mora biti efikasnija, jer je “korupcija rak rana jednog društva i ometa investicije”. Naveo je kako je izuzetno važan ekonomski razvoj i da SAD i na tom planu pomaže Kosovu.

“SAD je dao gotovo dvije milijarde dolara pomoći i nastavit ćemo i dalje pomagati Kosovu”, kazao je Biden.

Poručio je i kako Kosovo nije samo, kako ima prijatelje iz cijelog svijeta, ali da nema boljeg prijatelja od SAD-a. Čestitao je Kosovu i na uspješnoj borbi protiv odlazaka kosovskih građana na strana ratišta.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio kako je velika čast za Kosovo posjeta potpredsjednika Bidena, te istaknuo da je učlanjenje Kosova u NATO i EU sigurno i da je Kosovo učinilo važne korake u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom kroz dijalog u Briselu.

Thaci je kazao da je pomirenje potrebno i moguće i da je potrebna nova dinamika u dijalogu sa Srbijom. U kontekstu dobrog susjedstva, kosovski predsjednik je poručio građanima kako će “bez usvajanja sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih općina, Kosovo ostati izolirano i usamljeno, bez prijatelja u SAD-u u EU”.

Nakon sastanaka sa kosovskim državnim vrhom, potpredsjednik SAD-a će posjetiti mjesto u blizini američke vojne baze Bondstil, u općini Uroševac, gdje će sudjelovati na svečanosti posvećenoj imenovanju nacionalnog puta Uroševac – Gnjilane u čast njegovogo pokojnog sina Josepha  Bidena III.

U okviru posjete Kosovu, supruga američkog potpredsjednika Jill Biden je prijepodne posjetila manastir Gračanica, gdje se sastala s vladikom Teodosijem i obišla manastir.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -