Subota, 22 lipnja, 2024

Foreign Affairs: Balkan je pred novim kaosom, BiH prijeti raspad

Must Read

Makedonija, Bosna i Kosovo su na rubu provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja. Ovo upozorenje piše u analizi koju je objavio američki “Foreign Affairs”, jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa za međunarodne odnose, prenosi Blic.

Washington je, kako se ocjenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za regiju na Europljane, čija strategija “štapa i mrkve” nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucjena i potpore vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, umanjiti utjecaj Zapada.

MAKEDONIJA: LOŠA VLAST GUBI KOMPAS

Makedonija je pravi primjer neuspjeha. SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a Grčka je blokira na putu ka EU i NATO-u. Vlast niže skandale, a protiv nje su se, u građanskim prosvjedima, ujedinili Makedonci i Albanci. Medijsku cenzuru aktivnosti oporbe probija albanska TV “Alsat”. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao naručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zavjeri. “Djeluje da je Gruevski riješen da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama.”

BOSNA: DRŽAVA PRED RASPADOM

“Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava s dubokom i gotovo neizlječivom ozljedom”, konstatira se u analizi. Kao najopasniji čimbenici, pored stalnog međuetničkog nepovjerenja, navode se radikalni islam i ruski utjecaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocjenjuje se da već vuku konkretne poteze za podjelu države. Rezultati popisa koji će biti objavljeni u lipnju, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno ugroziti krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

KOSOVO: ISLAMISTI I NACIONALISTI

Kosovo je “u jadnom stanju”, upozorava “Foreign Affairs”. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Srbijom. Vlada u Prištini je počela zauzima čvrst stav u dijalogu u Bruxellesu, au isto vrijeme se primjećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma. “Velika je bojazan da bi islamisti mogli naći zajednički jezik s radikalnim albanskim nacionalistima. Bruxelles i Washington treba pritisnuti albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava “, piše u analizi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -