Published On: Pet, ožu. 23rd, 2018

FIZIČKO NASILJE U SARAJEVU JAVNO SE SLAVI: Profesor pljunuo u lice Filipa Mursela Begovića, “ljevica” oduševljena…

Iako je oronuli starac ovaj korpulentni profesor se zaputio u redakciju lista gdje je zatekao njegovog urednika Filipa Mursela Begovića. Ne pozdravivši ga, onako sa visine, pljunuo ga je u lice

 

 

U Sarajevu se nakon napada na Kazaza, dogodio novi skandal. Stanoviti profesor Riđanović, poznat po rečenicici da je “nacionalno ime Bošnjak, kukavičje jaje prodano Muslimanima” pljunuo je usred redakcije Stava u lice novinara Filipa Mursela Begovića.

No nema akademske zajednice Sarajeva da ga osudi i proglasi primitivnim. Dapače. Dio Sarajeva javno ga slavi.

 

Sam događaj jedan sarajevski medij prenosi ovako: 

“Kako trabanti lidera SDA Bakira Izetbegovića vole reći kako neki mediji i političari uništavaju bošnjačke vrijednosti, za razliku od njih koji zorno bdiju nad istim, tako vrlo često izazivaju polemike, inicidente pa i konflikte.

Tako je nedavno prorežimski portal Faktor.ba optužio jednog od najvećih živih bosanskih intelektualaca Midhata Riđanovića da „javno poziva na likvidaciju Bošnjaka“. Tekst je potpisan sa incijalima M.B., što je profesoru Riđanoviću bilo dovoljno da shvati da je autor teksta Filip Mursel Begović, inače urednik pobratimskog lista ovog protala „Stav“. Iako je oronuli starac ovaj korpulentni profesor se zaputio u redakciju lista gdje je zatekao njegovog urednika. Ne pozdravivši ga, onako sa visine pljunuo ga je u lice, dok su ostala četverica kolega mirno posmatrala šta se dešava.

Begović je tužio profesora, ali nijedan od njegovih kolega nije htio posvjedočiti i potvrditi napad na njihovog urednika.

Isti medij nastavlja hvaliti Riđanovića:

Profesor Riđanović je jedan od izdanaka veoma poznate i ugledne sarajevske ulemanske porodice. Njehov otac hafiz Ibrahim pripadao je plejadi uglednih vjerskih prvaka tokom druge polovine prošlog stoljeća i obnašao je visoke dužnosti u Islamskoj zajednici. Njegova braća i sestre su bili također ugledni profesori i visko cijenjene ličnosti u Sarajevu.

Profesor Riđanović slovi kao veliki kritizer nove bošnjačke ideologije koju je kreirala SDA, pa tako tvrdi da je „Bošnjaštvo najveće zlo koje je ikad pogodilo Bosanske Muslimane. To je kukavičije jaje koje nam je podmetnuto, jer im je trebao nacionalni naziv u kome neće figurirati riječ Musliman, jer je nezgodno biti i ateista i Musliman”.

Potom je Riđanović ustvrdio je „Bosanski rječnik“ Dževada Jahića „smeće“, te da je „samo kosmos veći od bošnjačke gluposti“ itd.

Zbog svega su SDA-ovi trabanti profesora Riđanovića etiketirali kao srbofila itd., stoji u zaključku teksta.

 

Što možemo zaključiti iz ovog teksta objavljenog na TBT.

Možemo zaključiti sljedeće: 

Ako si musliman u BIH, dozvoljeno ti je javno napisati da je naziv Bošnjak, izmišljotina i kukavičje jaje, možeš koristiti termi poturice, balije, baliluk, za svoje sugrađane Bošnjake. Možeš ih nazivati čak i  Turcima. Recimo ako si šef Islamske zajednice. Možeš tvrditi da su bošnjački preci Otomani. Kao što to kaže Kavazović. Možeš kazati da su Bošnjaci potomci el Fatihovi. Kao što je to kazao Alija.

Srbin ili Hrvat koji bi to sve isto  kazao bio bi proglašen fašistom.

Isto tako nemusliman koji bi izjavio da je rječnik Dževada Jahića smeće ili da bošnjački jezik ne postoji bio bi proglašen jednako fašistom.

Sve to dogaša se u vremenu dok sve muslimanske/bošnačke elite pozivaju na građansku BIH. Istovremeno im nije stalo do građanskog društva. Nego samo do građanske unitarne države. U kojoj bi vrijedio isti šovinistički i rasistički diskurs.

Muslimanima i Bošnjacima bilo bi dozvoljeno pravo građanstva, pune slobode misli, punog neograničenog narativa, dok bi Cafir, koji bi kazao isto što i musliman, bio optužen za rasizam, govor mržnje i tražila bi se uskrata njegovih prava. Najnoviji primjer je slučaj Milović. Iako postoji Bošnjak koji je prije Milovića kritizirao manipulaciju brojem žrtava, taj  nikada nije optužen za mržnju i govor mržnje. Zašto? Pa zato što je Bošnjak.

Dakle nema reakcije sarajevske intelektualne i akademske zajednice  na ovaj primitivni čin Riđanovića niti  na njegove teze. I to je u biti veći skandal od samog događaja. Jer oni koji tvrde da je Sarajevo prijestolnica BIH, uljuđenija od ostatka BIH, da je lokomotiva našeg društva, pokazuju svojim veličanjem ovog događaja svoj primitivizam i rigidnost izdižu na razinu vrijednosti.

Štoviše, najljući “zaštitnici” bošnjaštva, i nekakvi predavači na nekakvim fakultetima, oduševeljeni su činom čovjeka koji negira Bošnjake.

Tako Emir Suljagić, čovjek kojem inače “naš” Milan Bandić sponzorira nastupe u Zagrebu,  koji je nedavno SDA mladež nazvao ISIL-om na tviteru, što on pravda ironijom, koju drugome oduzima, oduševljeno hvali Riđanovićev čin pljuvanja po Begoviću. Fizičkog pljuvanja.

Njegovi pobornici, s  “ljevice” također su oduševljeni:

Neka uđe u zapisnik da nasilnik kojem policija u Sarajevu ne smije ništa zbog nasilja u obitelji, kojeg država ne istražuje zbog kaznenog djela lažne prijave (afera metak) i  koji tvrdi da je SDA mladež ISIL, oduševljeno pozdravlja čin penzionera, koji onome s kojim se ne slaže, trči pljunuti u lice.