Published On: Pet, tra 29th, 2022

Finska podržava promjenu Izbornog zakona u BiH

‘Pratim vrlo pozorno proces izborne reforme. Finska podržava promjenu izbornog zakona u BiH tako da on ispuni sve međunarodne standarde i da se izbjegne bilo kakva diskriminacija‘‘, rekao je finski veleposlanik u Hrvatskoj, Kalle Kankaanpää.

Izjava predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati ugovor o pridruživanju Finske i Švedske sve dok se ne promijeni izborni zakon u BiH izazvala je cijeli niz reakcija u zemljama članicama NATO-a koje su odmah reagirale i tražile pojašnjenje od hrvatske Vlade, a i jučer tijekom dana vodile su se diskusije iza zatvorenih vrata na kojima su pokušali sagledati Milanovićev stav. Prvi su, naravno, reagirali Finci, a potom i Šveđani.

S finskim veleposlanikom u Hrvatskoj, ali i u BiH, koju pokrivaju nerezidencijalno iz Zagreba, Kalleom Kankaanpääom jučer smo razgovarali o reakcijama na predsjednikovu izjavu, finskom putu u NATO, ali i stavovima o BiH, s kojom ih je Milanović doveo u korelaciju, piše Večernji list BiH.

Večernji list: Kako tumačite izjavu predsjednika Milanovića?

Ne mogu je komentirati, ali bih htio naglasiti da u Finskoj trenutačno traju vrlo aktivne javne i parlamentarne rasprave o promjeni situacije oko sigurnosne politike. Vlada je nedavno usvojila izvješće o promjenama u sigurnosnom okruženju i dostavila ga parlamentu na razmatranje. Izvješće ocjenjuje temeljne promjene u vanjskoj i sigurnosnoj politici Finske nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali ne uključuje zaključke niti predstavlja nove smjernice sigurnosne politike. Pretpostavljamo da će rezultat rasprave biti gotov do svibnja. A onda je na predsjedniku i na vladi da donesu zaključke, a po svemu sudeći, vrlo je vjerojatno da će Finska tražiti članstvo u NATO-u.

Večernji list: Kakvi su odnosi s Hrvatskom i je li ovaj Milanovićev istup išta promijenio?

Hrvatsku smatramo vrlo dobrim partnerom u EU te cijenimo suradnju o okviru NATO-a. Naš ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto odmah je nazvao hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana i imali su konstruktivan razgovor.

Večernji list: Smatrate li da Hrvatska i dalje podržava ulazak Finske u NATO?

Apsolutno. Svi kontakti koje sam imao s hrvatskom Vladom i sa Saborom, i prije i poslije Milanovićeve izjave, uvjerili su me da Hrvatska ima vrlo pozitivan stav o mogućem finskom priključenju NATO-u.

Večernji list: Milanović je povezao izmjenu izbornog zakona u BiH s Finskom, kao trgovanje ili kao politički dogovor. Ima li ičega drugoga u pozadini te poveznice? Konkretno, podržava li Finska promjenu izbornog zakona u BiH?

Pratim vrlo pozorno proces izborne reforme. Finska podržava promjenu izbornog zakona u BiH tako da on ispuni sve međunarodne standarde i da se izbjegne bilo kakva diskriminacija.

Večernji list: Je li za Finsku Daytonski sporazum i sve što proizlazi iz njega, jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – i dalje osnova funkcioniranja BiH?

Naravno. Dayton je baza, i to dobra baza, koja daje bosanskohercegovačkim političarima da grade državu i mogli bi napraviti mnogo više nego do sada. Finska ima dobre odnose s BiH i voljeli bismo je vidjeti kao uspješnu zemlju koja napreduje na europskom putu i u tome je u potpunosti podržavamo.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hug
Hug
29 dana prije

Samo Milanović!

veritas
veritas
29 dana prije

Veleposlaniče, trebali ste samo reći ovo: U predsjedništvu BiH
Hrvati trenutačno nemaju svoga predstavnika i ako se nastavi po
starom uzurpator će i četvrti put zasjesti na hrvatsko mjesto
u Predsjedništvu BiH. Sva mudrost i rješenje problema je u tome:
SPRIJEČITI UZURPACIJU!

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
28 dana prije

Prvo se mora propisati zakonom definicija pokatoliceni BOSNJAK tzv.rvat ..sta je etalon..HRVAT.. ako je etalon hrvat neprijatelj Bosne i suzivota sljedbenik UZP HRHFOSNE i katolicki terorista,onda to nije ni jedan od KOMŠIĆA i sličnih.. Isto se odnosi i na definiciju SRBA..djikana…ako je to to…da se uzme mjera…

Roki
Roki
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
28 dana prije

Taliban da se ne spremaš zbog ove izjave napasti tornjeve u Finskoj i Švedskoj. A Maček kada je bio talibani su bili ili Hrvati ili Srbi na Šta mi se danas povraća.

Kiseljak
Kiseljak
28 dana prije

Čitav zapad to pokušava da napravi gradjansku BIH da svaki čovjek ima pravo se kandidirat i glasat ko čitav zapadni svijet samo nesto draganče i milanče hoče zakon koji ni u Africi nema i to nemože i neče da prodje pa kad bi se naglavu nasadili.

Roki
Roki
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
28 dana prije

Je li čitaš ili si mahnit pročitaj članak ponovo .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Roki
27 dana prije

Glumi idyota unitarizma. Čim im prigusti na diplomatskom planu, traže otklon u temama nevezanim za bit problema. Takvim ponašanjem bih može ući u Eu ili Nato za nekih 538 godina.

Roki
Roki
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
28 dana prije

Znači Finska je tunguzija nije zapad.

Željko Komšić 2022!
Željko Komšić 2022!
28 dana prije

Hahahaha pa naravno da će ambasador u Hrvatskoj to izjaviti. To je kao kada bi nigerijski ambasador u BiH izjavio da BIH zaslužuje biti u EU.
Tipična šuplja kurtoazijska kada si gost u tuđoj zemlji. Hajmo sada o Finskoj, historijski trenutak pitanja ulaska u Nato, sav fokus usmejeren kako će Rusija reagovati, strah da ne postanu nova Ukrajina a eto fokus im na Milanovića, Bakira,
i “ugroženu manjini” gdje u Federaciji drže svaku drugi važnu funkciju i jadan narod koji ima EU pasoš gdje mogu birati hoće li ostati raditi u Hercegovini ili ići u EU ili Ameriku. NATO, Putin i mogućnost da postanu nova Ukrajina a eto briga im hoće li Čović biti doživotni predsjednik i da 5% HDZ BiH milionera drže svu vlast. Ne zovu vas džaba kamenjarski svrbi, postali ste kao Informer i Kurir

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Željko Komšić 2022!
27 dana prije

Dolje unitarizam. Popij bukovi čaj u kombinaciji sa jednom hurmom.