Film o femicidu osvojio šest Cezara, najuglednijih francuskih filmskih nagrada

Film o femicidu trijumfirao je na 48. dodjeli Cezara na svečanosti u petak u Parizu no neki su laureati izrazili žaljenje zbog nedovoljno žena redateljica nominiranih za najuglednije francuske filmske nagrade.

Film o femicidu trijumfirao je na 48. dodjeli Cezara na svečanosti u petak u Parizu no neki su laureati izrazili žaljenje zbog nedovoljno žena redateljica nominiranih za najuglednije francuske filmske nagrade.

Dugometražni film La Nuit du 12 (Noć dvanaestog listopada) osvojio je šest nagrada, među kojima za najbolji film i najboljeg redatelja Dominika Molla.

Nadahnut crnom kronikom, film koji prati istragu o ubojstvu žene ubijene samo zato što je žena (prema definiciji femicida), prikazuje čitav spektar osumnjičenih koji nisu ni svjesni vlastite mizoginije, a obračunava se i s mačizmom u policiji.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je drugu godinu zaredom Benoît Magimel za ulogu u filmu Pacification, a francusko-belgijska glumica Virginie Efira za najbolju glumicu u filmu Revoir Paris u režiji Alice Winocour. Iako je trijumfirao film posvećen ženskom pitanju među kandidatima za nagrade bilo je malo žena.

Jedna od producentica dobitničkog filma, Caroline Benjo poručila je: “Živjele žene i živjeli muškarci koji se pridružuju njihovoj borbi”. Glumica Judith Chemla javno je progovorila o nasilju u obitelji koje je sama pretrpjela. Nijedna žena nije bila među nominiranima za najbolju režiju, a samo je jedna bila nominirana za najbolji film – Valéria Bruni Tedeschi.

Nekoliko dobitnika je zbog toga podsjetilo koliko su važne žene redateljice. Glumica Virginie Efira tako je posvetila svog Cezara redateljici Alice Winocou. Alice Diop, koja je osvojila nagradu u kategoriji Moj prvi najbolji film za naslov Saint Omer, poručila je da su žene izborile svoje mjesto u filmskoj industriji te “one nisu niti prolazne, niti u modi”.

Tonie Marshall do danas je jedina žena koja je dobila Cezara za najbolju režiju za film Venus Beauty Institut (2000). Američka zvijezda Brad Pitt pojavio se na svečanosti kako bi uručio počasnog Cezara redatelju važnom za njegovu karijeru, Davidu Fincheru (poznatom po režiji filmova Sedam, “Klub boraca”..).

Za najbolji stran film proglašen je As Bestas (Zvijeri) iz Španjolske kojega je režirao Rodrigo Sorogoyen. Za najbolji animirani film proglašen je Moja afganistanska obitelj Michaela Pavlatova. Nagrade Cezar, koje se nazivaju i francuskim Oskarom, dodjeljuju se od 1976.