Nedjelja, 26 svibnja, 2024

FILIPOVIĆEV GOVOR MRŽENJE U BLAMAŽNOM TV NASTUPU: Radoslav Dodik bio je ekstremni Hrvat, a SDS nije predstavljao bošnjačke Srbe

Must Read

Ljudi obično s godinama postaju mudriji, umjereniji. No to ne važi za bošnjačkog akademika Muhameda Filipovića Tunju (88). On što stariji- to radikalniji. Tunjo više i ne skriva svoju mržnju prema Hrvatima i Srbima u BiH. Oni, po njemu, ne samo da su ekstremisti već su i ubojice, piše Hrvatski Medijski Servis.

-Šta se događalo ovdje četiri godine? Ubojstvo s predumišljajem uz svjedočenje međunarodnih faktora. Ubijali su oni koji su došli iz Srbije, naši koji su se digli da prave srpsku republiku, oni koji su pravili Herceg – Bosnu su ubijali, a međunarodna zajednica je svjedočila, veli u intervju za TV1, akademik Filipović, po kojem su ubijali pripadnici samo dva naroda, jer treće, po zlu, nije spominjao.

U očito patološkoj mržnji prema Hrvatima Filipović je otišao toliko daleko da je poznatog hercegovačkog filologa, arheologa i novinara pokojnog Radoslava Dodiga nazvao ekstremistom, neznajući kako se njegovo prezima razlikuje, makar u jednom slovu, od predsjednika Republike Srpske, s kojim ga je Tunjo izjednačio.

-Ekstremni Hrvati se javljaju u Hercegovini. Ko su oni? To su bivši Modlaci, to su Vlasi koji su bili u službi Venecije i koje je Venecija katolicizirala. Njihovi rođaci su Dodik Radosav u Hercegovini je naprimjer iz istog bratstva iz kojeg je i Milorad. Jedan je pravoslavac, a drugi je katolik. Jedan je ekstremni Hrvat, a drugi je ekstremni Srbin, veli Tunjo. Pa nastavlja:

-SDS nije bila stranka bošnjačkih Srba, kaže akademik, pa se ispravi “bosanskih Srba”, nakon što je jezik, koji “neće ukrivo”, podsvjesno izrekao Tunjinu željenu projekciju srpskog naroda u BiH.

Objašnjavao je bošnjački akademik i zašto “treći entitet nije realan”, komentirajući izjavu Predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je “treći entitet realnost za BiH”.

-Treći entitet nije realan,  jer za hiljadu i više godina jedinstvene Bosne niko je nije mogao razbiti jer je ona toliko homogena po svom postanku, po prirodi svog tla da je nemoguće djeliti. Dakle, ne postoji nikakva realna mogućnost da se u Bosni stvaraju države, ali ta je mogućnost realna u njihovim glavama jer oni nemaju glave, objasnio je Filipović svoju teoriju, zaboravljajući da Bosna od srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva nikada nije postojala kao država, a da ne postoji ni danas. Ono što postoji od 1992 je Bosna i Hercegovina, modificirana u Daytonu kao federativna država tri konstitutivna naroda, država koja je toliko homogena, da je čine dva entiteta; Republika Srpska i Federacija BiH, i država koja je toliko neovisna da je nazivaju međunarodnim poluprotektoratom.

Govoreći u ustavno nepostojećim kategorijama o “bosanskoj vladi”, “bosanskim fukcionerima”, o tome kako je Srbima dano više prava nego “nama Bosancima”, “ne Bošnjacima nego Bosancima”, akademik Tunjo iznio je i svoje viđenje budućeg uređenja BiH.

– Bila je agresija dvije sile i sad iz toga treba izvući konsekvence da se to prevlada i omogući bosanskoj državi da fukcionira. Moraju ojačati prava građana, jer građani samo dosežu do općine, a trebali bi dosegnuti do centra države, veli velikobošnjački akadenik Filipović, u blamažnom tv nastupu za TV1./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -