FILIPOVIĆ: BiH bez jednog naroda više nije BiH, mora je biti u jednakoj mjeri za sve narode, nema drugog rješenja –

Glumac Tarik Filipović u intervjuu za novi broj “Nacionala” govorio je o novom projektu, monodrami koja je nedavno imala svoju zagrebačku premijeru.

U razgovoru s Tamarom Borić, Filipović je, između ostalog, govorio o svojoj rodnoj Zenici, kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sve ljepša izvana

– Zenica je sve ljepša izvana, a ekonomski sve urušenija. Naravno stup, koji je desetljećima nosio taj grad – željezara – danas radi u malom kapacitetu. Zagađenost grada je ista, ako ne i veća. Mislim da Zenici treba ekonomski iskorak, nešto što će biti zamjena za taj željezarski oslonac, jer taj gigant ne može nositi grad na leđima kao što ga je nosio u prošlosti – rekao je i dodao da bi se željezara možda mogla prenamijeniti.

Ističe da je grad sve zeleniji, a njemu bi osobno bio lijep i da je siv.

– Želio bih da je u njoj puno više investicija, a puno manje rodijačkih stvari kojih smo se nagledali i u Zagrebu, Hrvatskoj, Bosni, ali i po regiji – rekao je za Nacional glumac pa se osvrnuo na političku situaciju u BiH.

– Ima jedna rečenica u monodrami ‘Ćiro’, kad govorim o Bosni i Hercegovini, da je to jedina država na svijetu koja najviše neprijatelja ima unutar svojih međunarodno priznatih granica. Stoga odgovor svima koji se prijete takvih stvarima jest da je Bosne bilo i bit će je i neka je bude jednako za sve narode, u jednakoj mjeri, jer drugog rješenja apsolutno nema – rekao je.

Puno se lomilo

Istaknuo je i da mnogi smatraju da je BiH nastala “Daytonom”, da je nastala u bivšoj državi.

– A korijeni Bosne sežu stoljećima unatrag, u daleku prošlost, o povijesti Bosne može se pričati satima i danima.

Stoga sam jako razočaran ljudima koji površno smatraju Bosnu koja, zapravo, ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija, kako ja zovem sve te mrzitelje i rušitelje Bosne i Hercegovine.

Oni će proći, Bosna i Hercegovina će ostati, zasjat će sunce. Uvijek se preko Bosne lomilo puno toga, ništa novo – istaknuo je.

Filipović navodi da je BiH predivna zemlja s divnim ljudima te se nada se da će uskoro na vlast doći ekipa normalnih ljudi koja će se u trenu dogovoriti oko svega.

– Jer BiH bez jednog naroda više nije BiH, pa da zaključim, bilo je, bit će je i iza nas. Život je prekratak, a ja se nadam da ću tijekom svog života dočekati barem prividno blagostanje u BiH – zaključio je Filipović za Nacional./HMS/

more recommended stories